-
El
-
VVS
Fremover er det en betingelse for at opnå tilskud, at det er en VE-godkendt installatør, der udskifter boligejernes gamle oliefyr med varmepumper. Det har skabt travlhed i branchen.
Installatører som gerne vil give et kontant, statsligt tilskud videre til varmepumpekunderne, får travlt, hvis de endnu ikke har en VE-godkendelse.
Som et led i den nye klimaaftale er der nemlig etableret en bygningspulje på 245 millioner kroner, som er afsat til at give tilskud til husejere, der ønsker at skrotte olie- eller gasfyret til fordel for en varmepumpe eller en fjernevarmetilslutning i år. Men i modsætning til den tidligere energispareordning er tilskuddet gjort betinget af, at den installationsvirksomhed, der udfører varmepumpeinstallationen, har en VE-godkendelse.
Læs også: Ekstra fart på skrotningen af oliefyr
Ifølge Troels Hartung, der er energipolitisk konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne, åbner puljen formentlig 1. oktober, men Energistyrelsen har ikke endeligt bekræftet datoen endnu. Uanset om det bliver 1. oktober eller senere bliver det dog et travlt halvår hos udbyderne af VE-kurserne, vurderer Troels Hartung. I dag er det nemlig relativt få installationsvirksomheder, der er VE-godkendt.
– Flere medlemmer ringer for at høre, hvad kravene er, og hvor og hvornår de kan komme på kursus. Derfor har vi fra TEKNIQ Arbejdsgivernes side skubbet hårdt på for at få udbudt kurser over hele landet. Det er heldigvis lykkedes. Lige nu regner vi med, at cirka 250 medarbejdere vil blive uddannet i regi af VE-godkendelsesordningen inden årsskiftet. Dermed sikrer de, at deres virksomhed lever op til kravene for at opnå tilskud, siger Troels Hartung og fortsætter:
– Et andet vigtigt element er, at installationsvirksomhederne skal have tilpasset deres kvalitetsledelsessystem til VE-godkendelsesordningen. Det har vi forsøgt at gøre så nemt så muligt. Således kan medlemmer af TEKNIQ Arbejdsgiverne på nettet hente et KLS-tillæg, der på fem minutter kan tilpasses.
Kritiske installatører
– Jeg kan sagtens forstå, at nogle af installationsvirksomhederne tænker: Vi har allerede alle mulige uddannelser og certifikater og har arbejdet med området i 20 år. Hvorfor skal vi bruge tid på endnu en uddannelse? Til det er der bare at sige, at Energistyrelsen med VE-godkendelsesordningen blåstempler de virksomheder, der har kompetencerne på plads. De virksomheder, der har erfaringen og styr på forretningen skal nok komme igennem kravene rimeligt let. Det er derimod de andre virksomheder, som ikke særligt tit har arbejdet med varmepumper, som får en stor opgave i at sikre, at de har de rette kvalifikationer. På den måde bliver det lettere at adskille de dygtigste virksomheder på området fra de virksomheder, som ikke særligt tit arbejder med varmepumper, siger Troels Hartung.
Tøvende kunder
Han opfordrer i øvrigt til, at man spiller med helt åbne kort, hvis kunderne er tøvende, fordi de ved, at der snart åbner en ny tilskudspulje.
– Det rigtige er at fortælle kunden, at der er en tilskudspulje på vej, og at den formentlig kan søges fra oktober. Og hvis en kunde af den ene eller anden grund skal have skiftet et olie- eller gasfyr med det samme, så er det allerede muligt at få et tilskud via BoligJobordningen, konstaterer Troels Hartung.
TEKNIQ Arbejdsgiverne har gennem en årrække faciliteret specialsektionen VE-Installatør, der har fokus på varmepumper, solvarme, biokedler og solceller. Sektionen oplever en jævn stigning i medlemstallet og tæller lige nu cirka 200 medlemsvirksomheder – både med og uden VE-godkendelse.
Læs mere om hvordan din virksomhed bliver VE-godkendt samt medlem af VE-Installatør sektionen her.