-
El
-
VVS
Projektet ’Det forpligtende samarbejde’ skal skabe store effektiviseringsgevinster gennem bedre samarbejde i byggeriet. Projektet er et samarbejde mellem DTU Diplom og virksomheden Bedre Byggeprocesser.
Manglende eller ikke velfungerende samarbejde og koordinering mellem byggebranchens aktører resulterer i dobbeltprocesser og ressourcespild. Derfor vil et nyt projekt med DTU Diplom i spidsen udvikle en systematisk tilgang til samarbejde, som skaber gennemsigtig og tillid på tværs af byggebranchen.
Projektet, som bærer navnet "Det forpligtende samarbejde" og støttes med 948.000 kr. af Grundejernes investeringsfond, er et samarbejde mellem DTU Diplom og virksomheden Bedre Byggeprocesser.
Sammen skal parterne udvikle en metode, der med udgangspunkt i adfærdsanalyser og -design fokuserer på at skabe klare målsætninger for samarbejde, sikre løbende måling af blandt andet koordinering på tværs af byggeprojekters aktører og facilitere en styrket dialog om problemløsning i branchen.
Et bedre samarbejde er nødvendigt, hvis byggebranchen skal forbedre effektiviteten. Ifølge en rapport fra konsulentvirksomheden McKinsey er der globalt 1600 milliarder dollars at hente på produktivitetsforbedringer i byggebranchen – en stor del af disse mange dollars kan hentes ved forbedret samarbejde.
En ny tilgang til byggeprojekter
Fordi byggebranchen er en ressourcetung industri har bedre samarbejde ikke bare en potentielt meget stor betydning for økonomien, men tilsvarende stor betydning for miljø og klima.
Hvis potentialet for effektivisering gennem bedre samarbejde skal realiseres, kræver det dog en ny tilgang til samarbejde i branchen:
– Med Det forpligtende samarbejde vil vi etablere en ny tilgang til det gode samarbejde i byggeprojekter. I modsætning til den traditionelle tilgang, hvor man på baggrund af rammer som juridiske aftaler, projektbeskrivelser og opstartsworkshops forventer, at samarbejdet fungerer gennem hele byggeprojektet, vil vi løbende måle og styre samarbejde, relationer og koordination fra første spadestik til sidste, fortæller Jakob Lemming, afdelingschef på DTU Diplom, i en pressemeddelelse.
Projektet, der med støtte fra Grundejernes Investeringsfond, blev sat i gang i januar 2019 afsluttes med udgangen af 2020.
Ud over en model for bedre måling af og opfølgning på løbende samarbejde skal projektet også udvikle undervisningsmaterialer til uddannelsessektoren og et ”train-the-trainer” forløb for ambassadører i virksomhederne og på uddannelsesinstitutioner.