-
El
-
VVS
-
Industri
-
Beslagsmede
Den 1. januar trådte det nye bygningsreglement i kraft, og dermed bør din virksomhed kende begreber som ”LCA” og ”EPD” for at dokumentere bæredygtighed.
Den 1. januar 2023 trådte nye krav i kraft i bygningsreglementet. Her er der blandt andet indført to nye paragraffer i forhold til en obligatorisk livscyklusanalyse (LCA) samt en CO2-grænseværdi på 12 CO/m2 for nybyggeri over 1.000 m2.
Læs også: Det betyder det nye bygningsreglement for din virksomhed
Allerede i 2025 vil der blive indført tilsvarende grænseværdier for alt nyt byggeri uanset størrelse. TEKNIQ Arbejdsgiverne forventer derfor, at der vil ske en løbende stramning af de grønne dokumentationskrav.
Kravene varierer afhængig af, om du driver installationsvirksomhed eller industrivirksomhed.
For installatørerne betyder de nye krav:
- At du som fagentreprenør ikke forventes at skulle udarbejde en LCA. Den del står bygherre, rådgiver eller hovedentreprenør for.
- Installatøren (el eller vvs) kan dog blive bedt om at levere en miljøvaredeklaration (EPD) for de materialer, der er brugt i fagentreprisen. Vær opmærksom på, at du som virksomhed ikke selv kan lave dokumentation for installationsmaterialer. Henvis i stedet for bygherren eller rådgiveren til producenten.
For industrivirksomhederne betyder de nye krav:
- At du som producent af byggevarer og -materialer bør overveje at udarbejde miljøvaredeklarationer (EPD’er) på produkterne. Det kunne for eksempel være stålkonstruktioner, armeringsjern, trapper, tagbelægning og andre bygningsdele.
- Det er ikke lovpligtigt for byggevareproducenterne at udarbejde EPD’er for deres produkter, men det forventes at bygherrerne vil efterspørge EPD’er som datagrundlag for LCA’er, og at EPD’er efterhånden bliver et markedskrav. Husk således at få indregnet EPD-omkostninger, herunder tids- og ressourceforbrug i prissætningen.
Hvis I skal udarbejde en EPD
Som producent opfodres I til at kontakte EPD Danmark, hvis I har spørgsmål til selve processen i at få udarbejdet en miljøvaredeklaration. EPD Danmark er danske programoperatør, der administrerer og udgiver EPD’er.
Nogle større virksomheder har en LCA-konsulent tilknyttet, men mange virksomheder må hente denne rådgivning hos en ekstern LCA-konsulent, som udformer livscyklusvurderinger og EPD’er for producenter.
LCA-konsulenten udfører dataindsamlingen fra producenten og beregningen. Herefter skal EPD-programoperatøren koordinere den administrative proces og sikre verificering hos en tredjepart efter ISO 14025 og publicere EPD’en.
Producenten ejer både EPD’en og miljøvaredeklarationen for produktet/varen.
Markedet kræver lavere CO2-udledning for byggevarer
Bygherren skal dokumentere krav om livscyklusanalyse ved færdigmelding af byggeriet. Derfor forventes en udvikling, hvor bygherre inddrager LCA-beregning i de tidlige faser. Beregningerne bliver en stærk indikator for byggeprojektets udformning for både bygherre, arkitekter, ingeniører og entreprenører og deres valg af materialer og systemer. Producenterne har derfor interesse i at vælge CO2-data med laveste CO2-aftryk, og det vil blive væsentligt for bygherres og rådgivers valg af byggevarer.
Bygherren kan også bruge generiske data i stedet for en miljøvaredeklaration (EPD) i livscyklusanalysen. De generiske data kan findes på Bolig- og Planstyrelsen hjemmeside i tabel 7 nederst på siden. Da de generiske data vil afspejle et gennemsnit, og dermed en højere CO2-udledning, forventer vi dog, at efterspørgslen af EPD’er vil stige i takt med at grænseværdierne skærpes.
Leverandører af byggematerialer, som har omlagt deres produktion med klimamæssige tiltag og grønnere energikilder, belønnes indirekte med ændringerne i bygningsreglementet.
Hvis du er i tvivl om de nye klimakrav i Bygningsreglementet, har TEKNIQ Arbejdsgiverne samlet de vigtigste spørgsmål og svar. Derudover kan du med fordel se eller gense webinaret om klimakrav i BR18.