-
El
-
VVS
-
Beslagsmede
-
Industri
CVR-nummer. Autorisation hos sikkerhedsstyrelsen. Moms-afregning. Masser af administration og byrder fra dag ét tager tiden til kunderne fra den nystartede 32-årige installatør Tejs Lykkestrup. Han frygter, at en dags kontorarbejde om ugen ikke er nok!
Der er fornuft bag og digitale løsninger til mange af alle de krav, som man møder som nystartet i det tekniske erhvervsliv. Men 32-årige Tejs Lykkestrup er blevet ramt af omfanget af regler og byrder for den lille virksomhed, han netop har åbnet i Kastrup i forsommeren.
- Jeg havde besluttet at afsætte god tid ved min start af virksomhed til at forstå og gennemskue de systemer og de regler og krav, som man skal leve op til, når man får sin egen virksomhed. Jeg vil have styr på basis. Men spørgsmålet er, om en dag om ugen til det administrative er nok. Det tror jeg desværre ikke her efter tre måneder.
Det siger den unge sjællandske VVS-installatør, som med en frisk installatøreksamen i hånden startede sin virksomhed Lykkestrup VVS i Kastrup. Det skete 10 år efter svendeprøven. Det har givet en årrække til at spare op til springet fra fast månedsløn til selvstændig erhvervsdrivende.
Dyrt bureaukrati
Indtil nu kalkulerer Tejs Lykkestrup med, at han har investeret op imod 150.000 kr. i opstarten. Det har været til bureaukratiske poster som eksempelvis:
- Oprettelse af sin virksomhed i et anpartsselskab i VIRK med advokathjælp
- Godkendelse som faglig ansvarlig i Sikkerhedsstyrelsen
- Autorisation af virksomheden i Sikkerhedsstyrelsen
- VE-installatør
- Tilmelding til KLS-system.
Dertil kommer IT-programmer som sagsstyringsprogram, regnskabsprogram, digital kørebog, domænenavn, hjemmeside, bank, Google Ads osv.
- Der er virkelig mange ting, som koster 5-10.000 kr. hver. Jeg har sparet op, så jeg ikke skulle starte med en stor kassekredit, men det er lidt angstprovokerende med så mange udgifter. Og så er jeg endda så heldig, at min lillebror kan hjælpe mig som uddannet revisor. Ellers ville det have krævet endnu en dyr rådgiver, siger Tejs Lykkestrup.
Ud over opsparingen har den unge virksomhedsejer sikret sig en start uden for stort et økonomisk pres ved at have lager i en garage og drive det administrative fra egen lejlighed til en overskuelig husleje. Leasing af firmavogn blev droppet til fordel for køb af en brugt varevogn. Der er endnu ikke ansatte i VVS-forretningen.
Rabatcirkus
- Jeg håber ikke, at jeg skal til at tage aftener i brug til administration ud over den dag om ugen, som jeg har sat af. Men det kan jeg godt blive bekymret for kan blive nødvendigt, siger Tejs, der både arbejder med lokale kunder i Kastrup og kunder i København.
Lige nu er den største irritation imidlertid grossisternes holdning til små håndværksvirksomheder. Grossisternes rabatsystemer har Tejs Lykkestrup oplevet på en måde, så en nystartet virksomhed selv efter en ”rabat” betaler en langt højere pris end alle andre firmaer. Det går ud over konkurrenceevnen.
- Jeg har eksempler på stumper, som jeg – efter fratrukket rabat - skal give 90 kr. for hos grossisten, men kan få for 45 kr. hos den samme koncerns online-butik. Det er helt urimeligt og går ud over mine kunder. Jeg kan ikke vente på forsendelser, så jeg må betale den høje pris og sende regningen videre til kunderne. Det problem fylder meget, siger den nystartede VVS-installatør.