-
VVS
Små varmepumper og et særligt kemikalie er blandt de løsninger, som et nyt projekt ser nærmere på i kampen mod legionella-bakterien. De senere år er antallet af smittede steget voldsomt.
De seneste tre år er antallet af smittede med legionella-bakterien steget voldsomt. Af samme grund ser et nyt forskningsprojekt nu nærmere på mulige løsninger til at bekæmpe den farlige bakterie, som smitter gennem brugsvandet.
– Hvor antallet af smittede tidligere lå på omkring 125 tilfælde om året, så er tallet de senere år steget til cirka 270 tilfælde – altså mere end en fordobling. Samtidig er Danmark et af de lande i Europa, hvor udviklingen har været størst. Derfor bliver der nu givet penge til at se på, hvordan man får nedbragt legionella i vandinstallationerne, siger Leon Steen Buhl, der er seniorspecialist hos Teknologisk Institut.
Det fire-årige projekt blev skudt i gang for halvanden måned siden, og målet er at undersøge og risikovurdere to konkrete løsninger. Den ene udarbejdes i samarbejde med producenten Metro Therm. Metoden er at hæve vandtemperaturen med jævne mellemrum til over 60 grader for at komme bakterien til livs. Tanken er, at små varmepumper – såkaldte microboostere – placeret oven på varmtvandsbeholderne skal stå for den opgave.
– Det er under skoldningsgrænsen på 65 grader, men der vil ske en større udfældning af kalk. Samtidig mener Statens Serum Institut, at der er en risiko for, at bakterierne kan blive resistente, hvis man hæver og sænker temperaturen for ofte, siger Leon Steen Buhl.
Den anden løsning skabes i samarbejde med det sønderjyske firma Danish Clean Water, der har udviklet en metode, hvor man tilsætter kemikaliet hypoklorid i det varme vand.
– Det bliver doseret i små mængder og er ikke sundhedsskadeligt, men det fjerner biofilm og legionella-bakterier fra rørsystemet. Det vil typisk være noget, man bruger i store ejendomme, på hospitaler og plejehjem, siger Leon Steen Buhl.
Nye løsninger på kendt dilemma
Af hensyn til klimaregnskab og pengepung vil man gerne sænke fremløbstemperaturen mest muligt.
– Det gælder særligt om sommeren, hvor fjernvarmeselskaberne gerne vil helt ned på 60 grader – og mange vil gerne endnu længere ned, siger Leon Steen Buhl.
Problemet er, at legionella trives ved de lave temperaturer, og derfor er der en indbygget konflikt mellem klimamål og sundhedshensyn, hvilket kræver nye løsninger som eksempelvis de to nævnte muligheder i projektet.
Teknologisk Institut står bag forskningsprojektet, der bliver udført i samarbejde med Metro Therm, Danish Clean Water, Region Sjælland, KAB, Fredericia Fjernvarme, professionshøjskolen VIA og Statens Serum Institut.