-
El
-
VVS
Online-værktøj til risikovurderinger, kemikalier og temperaturgymnastik er blandt redskaberne til at holde legionella-bakterien i skak. Det bliver særligt vigtigt i en tid, hvor der fokus på at spare energi.
Temperaturen skal ned – men ikke for langt ned. Legionella-udfordringen i brugsvandssystemerne bliver ikke mindre udfordret i en tid, hvor der på alle planer er fokus på at spare energi.
Den potentielt dødelige bakterie blomstrer ved lunkne vandtemperaturer, hvilket stiller særlige krav til, at installatørerne er helt skarpe på at rådgive kunderne om de rigtige løsninger, så kravene i bygningsreglementet bliver overholdt uden at sætte folkesundheden på spil.
- Bygningsreglementet stiller krav om ikke at bruge unødig energi. Det betyder i praksis, at indeklima og beboernes helbred går hånd-i-hånd ved planlægningen af energibesparelser. Det hjælper ikke noget at lukke ned for cirkulationen af det varme vand, hvis der betyder risiko for legionella i hele opgangen, siger Birger T. Christiansen, teknisk konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Boligforeninger i farezonen
Det gælder både i private boliger men i særlig høj grad også ude i det store boligforeninger, hvor rørføringen er lang, og der kan være meget stillestående vand i døde ender. Kommer temperaturen under 50 grader ved tapstedet, kan det være en farlig cocktail, lyder det fra Teknologisk Institut, der opfordrer installatørerne til at rådgive kunderne om risikoen.
- Det handler blandt andet om at forklare kunden, hvorfor det ikke er smart at lave nattesænkning af temperaturen i varmtvandssystemet for eksempel, siger Leon Steen Buhl, seniorspecialist hos Teknologisk Institut.
Leon Buhl har set nærmere på problematikken i samarbejde med KAB, der er Danmarks største administratororganisation af almene- og kommunale boliger. Der er lavet en gennemgang og risikovurdering af nogle af deres bygninger, hvor resultaterne herefter er blevet testet af i et nyt konkret online-værktøj til at bekæmpe legionella.
Det er en del af et større energiforskningsprojekt (EUDP-projekt), som skal sikre installationer mod legionella på en energivenlig måde.
- Hvis man skal mindske væksten af legionella-bakterier, er der mange parametre, man skal undersøge. Det handler om temperatur, materialer, installationens udformning og alder blandt andet. Meningen er, at man med det nye risikovurderingsskema efterfølgende kan tage udgangspunkt i en udfordret installation og gennemgå den for at få overblik. Man kan også få svar på, hvad det betyder, hvis man laver forskellige ændringer, siger Leon Steen Buhl.
Det kommer til at være et online-værktøj, som installatøren og andre kan gøre brug af. Seniorspecialisten forventer, at det vil være klar ved årsskiftet, hvor hele EUDP-projektet også skal være afsluttet.
Temperaturgymnastik og kemikalier
Andre veje til målet går gennem temperaturgymnastik og kemikalier. Det er løsninger, som både kan være energibesparende og kan holde legionella-bakterien i skak.
- I større installationer – for eksempel hospitaler – kan det være fornuftigt at bruge hypoklorsyre til at bekæmpe biofilm og legionella med. Den såkaldte biocid-løsning måler løbende på bakterieniveauet og sikrer den korrekte dosis til at hindre bakterievækst, siger Leon Steen Buhl.
Den anden løsning er temperatur-gymnastik, som blandt andre MetroTherm har udviklet på deres varmtvandsveksler med cirkulation. Den løsning er mere velegnet til en-families huse, hvor forbrugsmønstrene er anderledes end i de store bygninger.
- Den måler på vandforbruget, og hvis der går for lang tid, så hæver den temperaturen kortvarigt til 65 grader for at slå eventuelle bakterier ihjel, siger Leon Steen Buhl.
Danmark har over de seneste fem år ligget på et rekordhøjt niveau i antallet af legionella-smittede personer. Mellem 260 og 280 registrerede smittede hvert år. Den kedelige rekord fortsætter, viser spritnye tal fra Statens Serum Institut. I 2021 blev der konstateret 276 tilfælde af legionærsygdom i Danmark, hvoraf 39 af dem døde.
Den 27. september står Teknologisk Institut i Taastrup bag en temadag, hvor der stilles skarpt på legionella i brugsvandsinstallationer, når man sænker vandtemperaturen.
Se nærmere på programmet for dagen her
Få mere information om kravene til vandinstallationer generelt på tekniq.dk/vandinstallation