Der er indgået en trepartsaftale om videreførelse af integrationsuddannelsen (igu). Dermed er det besluttet at videreføre en bonus for private virksomheder, der ansætter på integrationsuddannelsen (igu) og på erhvervsgrunduddannelsen (egu) .
Erhvervsgrunduddannelse (EGU) er et uddannelsesspor i forberedende grunduddannelse (FGU).
I forbindelse med implementeringen af trepartsaftalen har ministeriet dog meddelt, at igu- og egu-bonusordningerne i deres nuværende form ikke kan rummes inden for rammerne af den generelle gruppefritagelsesforordnings bestemmelser. Det betyder, at igu- og egu-bonus fremover vil blive udbetalt som de minimis-støtte.
DA har arbejdet tæt for at undgå denne situation for virksomhederne, og man arbejder fortsat på at finde en løsning på problemet. Men på nuværende tidspunkt vil ordningen blive administreret som de minimis-støtte.
Hvad betyder det for virksomhederne
Efter EU-reglerne om de minimis-støtte må en virksomhed over en periode på 3 regnskabsår modtage op til 200.000 EUR (2023-niveau). Det maksimalt tilladte støttebeløb opgøres på koncernniveau og omfatter også støttebeløb fra eventuelle andre de minimis-støtteordninger som f.eks. voksenlærlingeordningen.
Virksomhederne er ansvarlige for at sikre, at de ikke overskrider loftet for de minimis-støtte. Med lovændringerne skal virksomhederne nu være opmærksom på flere støtteordninger.
Loft på 300.000 Euro
Det er således virksomhedernes ansvar at sikre, at deres samlede tilskud til egu-bonus, igu-bonus, voksenlærlingeordningen mv. ikke overstiger loftet på ca. 1,5 mio. kr. (2023-niveau) i løbet af de sidste tre år. Erhvervsministeriet har dog netop orienteret om, at loftet for de minimis støtte fra den 1. januar 2024 bliver sat op til 300.000 EUR over en 3-årig periode.