-
El
-
VVS
Nyt EU-direktiv stiller konkrete krav til energiforbruget i danske bygninger de kommende år. Det er et vigtigt skridt i den rigtige retning, selvom der stadig er brug for flere tiltag, mener TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Installatørerne har udsigt til flere energirenoverings-ordrer de kommende år. Aftalen om det nye bygningsdirektiv, der netop er vedtaget i EU, betyder nemlig nye krav til energiforbruget i danske og europæiske bygninger.
Det kommer til at ske i forskellige etaper, hvor en række af de bygninger med de dårligste energimærker - F og G - skal være forbedret i 2030. Målet er, at alle bygninger skal være klimaneutrale i 2050.
- Vi havde gerne set, at EU-aftalen om bygningsdirektivet havde været endnu mere ambitiøs, men der har har været en del modstand undervejs fra en række af de øvrige EU-lande i forhold til at gå for hurtigt frem. Derfor er vi glade for, at der trods alt er landet en aftale, da det ellers kunne have trukket ud i årevis på bekostning af den grønne omstilling af samfundet, siger Troels Hartung, bæredygtighedschef i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Han opfordrer til, at politikerne nu bruger revisionen af bygningsdirektivet som en anledning til at give både tilskudsordningerne og energimærkningsordningerne et serviceeftersyn.
- Vi skal sørge for, at alle kommer igennem den grønne omstilling og ikke kun dem, som har bedst råd. Vi har oplevet, at både Bygningspuljen og Varmepumpepuljen er blevet lukket uden at være blevet tømt. Og det altså på trods af, at der er rigtig mange bygninger med både dårlige energimærker og olie- eller naturgasfyr. Derfor er det nødvendigt, at vi giver tilskudsordningerne et serviceeftersyn og sikrer, at vi får mest muligt for pengene, siger Troels Hartung.
I forhold til energimærkningsordningen mangler der i dag fokus på bygningernes tekniske installationer. Det er et stort problem, og det er nødvendigt at få opdateret energimærkningsordningen, fordi mange af de mest rentable energibesparelser ligger netop her og ikke nødvendigvis i bygningens klimaskærm, som ellers har været meget i fokus, lyder det fra bæredygtighedschefen.
Nye energikrav til bygninger i EU:
- Alle bygninger skal være klimaneutrale i 2050.
- Boligmassen skal i gennemsnit reducere energiforbruget med 16 pct. pr. m2 i 2030 og med 20-22 pct. i 2035.
- For øvrige bygninger gælder, at alle medlemsstater skal sørge for, at de dårligste 16 pct. af bygningsmassen energiforbedres inden 2030, og 26 pct. inden 2033. Det svarer i Danmark til, at de fleste F- og G-mærkede bygninger (inden for handel og service) skal være forbedret i 2030. Og at ca. halvdelen af de E-mærkede bygninger derudover skal løftes i 2033.
- Fossile brændsler skal udfases af den individuelle opvarmning senest i 2040. Det skal desuden være slut med at give subsidier til olie- og gasfyr fra 2025.
- Øgede krav til udrulning af solenergi på erhvervsbygninger og offentlige bygninger.