-
VVS
De seneste år har foodtrucks indtaget den danske madscene, men der har ikke været krav om eftersyn af vognenes gasinstallationer. Det er der nu – og opgaven skal blandt andet udføres af autoriserede vvs-installatører.
Den klassiske pølsemand har fået konkurrence i kampen om at lokke mønter op af lommerne på småsultne fodgængere i byerne. Danmark er blevet ramt af en foodtruck-bølge, som kommer i kølvandet på den streetfood-trend, der er eksploderet de seneste par år.
Den udvikling har fået Sikkerhedsstyrelsen til at lancere regler for eftersyn af gasinstallationerne i cateringvogne og skurvogne, der ikke anvendes til beboelse. Vogne, som er beregnet til beboelse, hører nemlig under en europæisk standard for campingvogne.
Læs også: Naturgassen udfases langsommere end ventet
Food trucks er omfattet af ”Klasse 11” i de nye gasregler fra april 2018. Det betyder, at ikke-bolig-vogne er blevet kategoriseret et særligt sted. Disse vogne kan eksempelvis være trailere, mobile cateringkøretøjer, pølsevogne, foodtrucks, mobile køkkener, trækvogne, knallerter og cykler, der anvender gas til opbevaring, fremstilling eller tilberedning af fødevarer og drikkevarer med henblik på salg.
Et andet aspekt i de nye gasregler er, at foodtrucks skal efterses med forudbestemte intervaller. En foodtruck skal altså ikke kun synes ved salg men skal også til eftersyn løbende. Hvis vognen udlejes eller leases, skal den til eftersyn hver 12 måned. Hvis ikke, skal den til eftersyn hver 24. måned.
Potentielt marked
– Der er et marked, som ikke har været der før, men det kommer nu, fortæller Birger T. Christiansen, teknisk konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Det gælder både foodtrucken placeret på den lilles landsbys torv og større pladser med mange food trucks – det kan eksempelvis være festivaler og street food-markeder. I tilfælde, hvor der er mange samlet, kan man risikere ikke at få tilladelse til at stille sin foodtruck op, hvis man ikke fremvise en eftersynsattest.
Selve gasinstallationen er ikke specielt kompliceret, da der stort set er tale om et rør med en gasflaske i den ene ende og et forbrugsapparat i den anden. Det er dog vigtigt også at teste aftræk og friskluft i food trucken.
Du kan læse mere om klasse 11 her: www.sik.dk/erhverv/gasinstallationer-og-gasanlaeg