-
El
-
VVS
Sagsbehandlingstiden skal ned for at få flere solceller og andre VE-anlæg til at hjælpe med energiforsyningen. Sådan lyder det fra EU, som nu stiller krav til tidsfrister for sagsbehandling.
Det kan ikke nytte noget, at samfundet går glip af en masse grøn energiproduktion fra vedvarende energikilder og hænger på gassen, fordi sagsbehandlingen sander til, når anlæggene skal tilsluttes energinettet.
Af samme grund har EU kort før jul vedtaget en såkaldt nødretsforordning, der er trådt i kraft 30. december 2022. Målet er at sætte fart på udfasningen af naturgas.
Forordningen vil ifølge Energistyrelsen betyde kortere sagsbehandlingstider for visse typer VE-projekter, og en anerkendelse af VE-projekter som væsentlig interesse for samfundet.
Samlet set er det gode nyheder, lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne, som tidligere har italesat problemet med lange sagsbehandlingstider. Blandt andet i solcelleanalysen ”Sol over Danmark”, der i efteråret satte fokus på, at uens sagsbehandlingstider landet over var en af barriererne for udbredelsen af solceller på bygningstagene.
- Det er et vigtigt signal fra EU, da besværlige ansøgningsprocesser og lange sagsbehandlingstider er noget, som giver installatører hovedpine. For samfundet er det også nødvendigt at få anlæggene hurtigere i spil for at gøre sig uafhængig af russisk gas, siger Richard Schalburg, specialkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
En måneds frist på mindre anlæg
Tidsfristen for de administrative tilladelser er nu i udgangspunktet på maksimalt tre måneder for bygningsintegrerede og tagmonterede solceller og solpaneler. Til gengæld er tidsfristen i realiteten kun en måned for solenergianlæg under 50 kW. Hvis ansøgeren ikke har fået svar inden for en måned, betragtes den nemlig som godkendt.
- Det er en fornuftig måde at gøre det på, som sender et stærkt signal. Jo hurtigere medlemslandene kan omstille til vedvarende energi, jo hurtigere frigør vi os fra russisk gas og får nedbragt virksomhedernes og borgernes omkostninger til energi, siger Richard Schalburg.
Dansk lovgivning vil blive tilpasset EU-forordningen, som er behæftet med en ”solnedgangsklausul”. Det betyder, at den står til at udløbe efter 18 måneder, men TEKNIQ Arbejdsgiverne håber på, at den vil fortsætte.
- Nu får vi testet de kortere tidsfrister af i praksis, og så er resultaterne forhåbentlig så gode, at man til den tid vil fortsætte ad den sti, siger Richard Schalburg.
Forordningen indfører kortere frister for tilladelser, når der skal installeres solceller og solpaneler på bygninger, repowering af kraftværker til vedvarende energi og installation af varmepumper.
Læs mere om nødretsforordningen