
Sygefravær på over 50 procent over 13 måneder berettigede ikke til at ophæve lærlings uddannelsesaftale. Knæ-problemer var nemlig kendt ved aftalestart. Godtgørelse på kr. 53.000 tildelt lærlingen i ny afgørelse fra Tvistighedsnævnet.
Nævnet har i en ny afgørelse fundet, at en virksomhed uberettiget havde ophævet en uddannelsesaftale begrundet i højt sygefravær. En stor del af sygefraværet skyldtes knæproblemer, som virksomheden var informeret om ved ansættelsen.
Virksomheden havde desuden ikke foretaget de nødvendige tiltag i løbet af sygdomsperioden, da de ikke at have anmodet dokumentation for fraværet i form af lægeerklæring eller mulighedserklæring.
Derfor tilkendte nævnet lærlingen en godtgørelse på 53.000 kr. TEKNIQ opfordrer arbejdsgivere til at sikre korrekt håndtering af sygefravær og dokumentation.
Afgørelsen er yderst vigtig, da den fremhæver flere centrale aspekter ved håndtering af sygefravær og ophævelse af uddannelsesaftaler.
Afgørelsen viser, at selv med højt sygefravær skal arbejdsgiveren for berettiget at kunne ophæve uddannelsesaftalen kunne dokumentere, at sygdommen udgør en væsentlig hindring for uddannelsesaftalens gennemførelse. Afgørelsen understreger således, at det ikke er tilstrækkeligt blot at konstatere højt fravær – arbejdsgiveren skal foretage nødvendige tiltag i sygdomsperioden, herunder aktivt at indhente lægeerklæringer og forsøge at tilpasse stillingen til lærlingens behov.
TEKNIQ har ikke været involveret i sagen, men afgørelsen er med til at tydeliggøre, at der skal meget til for at ophæve en uddannelsesaftale på grund af sygdom.
Højt sygefravær kan under særlige omstændigheder berettige ophævelse af uddannelsesaftalen, men som arbejdsgiver bør man i så fald sikre sig at nødvendige tiltag er foretaget i løbet af sygdomsperioden for at afdække årsagen til fraværet - samt at forsøge at tilpasse stillingen. Det er afgørende, at arbejdsgiver har sikret korrekt håndtering af sygefravær og uddannelsesaftaler.
Tvistighedsnævnet
-
Tvistighedsnævnet behandler tvister mellem lærlinge og virksomheder i forbindelse med erhvervsuddannelsesaftaler, og kan træffe bindende afgørelser i forbindelse hermed.
Nævnet træffer blandt andet afgørelser om uoverensstemmelser vedrørende opsigelse eller ophævelse af uddannelsesaftaler og krav om erstatning eller godtgørelse.
TEKNIQ anbefaler, at I kontakter os, hvis der opstår overvejelser om ophævelse af en uddannelsesaftale. Ring til os på telefonnummer: 4343 6000 eller skrive en e-mail til jura@tekniq.dk.
Henvisninger til den detalje-orienterede læser:
Link til afgørelsen: Afgørelse | Tvistighedsnævnet
Læs mere om Sygemelding og dokumentation
Læs mere om Mulighedserklæring
Læs mere om Sygefraværssamtaler