-
VVS
-
El
Regeringen og alle Folketingets partier er blevet enige om en række initiativer, der skal styrke indsatsen mod udsættelse for asbest. TEKNIQ Arbejdsgiverne hilser aftalen velkommen.
Asbest har været forbudt at anvende i Danmark i mere end 35 år, og der gælder skrappe regler for fjernelse af asbest, fordi indånding af asbeststøv øger risikoen for at udvikle en række kræftformer. Alligevel udgør asbest stadig en udfordring for arbejdsmiljøet, særligt i byggebranchen.
Derfor indkaldte beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i april måned Folketingets partier til politiske drøftelser om asbest. På den baggrund er regeringen og alle Folketingets partier nu blevet enige om en række nye initiativer, der skal styrke indsatsen mod udsættelse for asbest.
Installationsvirksomhederne skal være særligt opmærksomme på følgende ændringer:
- Asbestprotokol skal sendes til den ansatte
Virksomhederne er i dag forpligtet til at registrere ansatte, der med deres arbejde kan blive udsat for asbeststøv, i en såkaldt asbestprotokol, som virksomhederne skal opbevare i mindst 40 år. Arbejdsgiver forpligtes fremadrettet til at sende asbestprotokoller til de berørte ansatte, for eksempel via e-Boks eller mit.dk, så de ansatte selv vil kunne opbevare deres protokoller til en eventuel senere arbejdsskadesag. Initiativet vil nødvendiggøre en ændring af arbejdsmiljøloven. Som supplement er Arbejdstilsynet ved at afsøge mulighederne for at etablere en digital platform til registrering af asbestprotokoller.
- Styrket indsats over for asbestovertrædelser
Arbejdstilsynets muligheder for at påbyde en virksomhed at beskytte medarbejderne mod udsættelse for asbest er i dag i nogle tilfælde udfordret af, at arbejdet allerede er stoppet, når Arbejdstilsynet ankommer til arbejdsstedet. Arbejdstilsynet vil fremadrettet ændre praksis, så der bliver mulighed for at træffe afgørelse i visse sager om materielle overtrædelser af asbestreglerne, selvom arbejdet ikke længere pågår på tidspunktet for tilsynsbesøget. Endvidere ændrer Arbejdstilsynet praksis, så der lempes delvist på beviskravene i sager om grove overtrædelser af asbestreglerne, hvor spørgsmålet om straf vurderes.
- Indførsel af kompetencepåbud på asbestområdet
Arbejdstilsynet har i dag mulighed for at reagere med et kompetencepåbud over for alvorlige eller komplekse overtrædelser af arbejdsmiljølovgivningen. Det er dog ikke tilfældet på asbestområdet. Arbejdstilsynet vil fremadrettet ved alvorlige og/eller komplekse overtrædelser af nogle dele af asbestreglerne få mulighed for at afgive et kompetencepåbud om, at virksomheden for eksempel skal anvende en rådgivningsvirksomhed til at forebygge, at tilsvarende problemer opstår i fremtiden. Initiativet etableres som en toårig forsøgsordning, hvorefter det evalueres. Herefter skal aftalepartierne drøfte, hvorvidt ordningen skal fortsættes.
Hos TEKNIQ Arbejdsgiverne hilser chefkonsulent på arbejdsmiljøområdet Lone Alstrup aftalen velkommen:
– Overordnet set er vi rimelige tilfredse med aftalen, der styrker fokus på det farlige stof asbest. Vores medlemmer gør et stort stykke arbejde for at leve op til reglerne, forebygge og beskytte deres medarbejdere mod asbest. Derfor giver det god mening, at protokoller nu skal sendes til medarbejdere, der muligvis har været udsat for asbest, siger Lone Alstrup og fortsætter:
– I forhold til at Arbejdstilsynet fremover kan give påbud med tilbagevirkende kraft, kan der opstå problemer i forhold til bevisførelse, men vi ser frem til at se flere detaljer fra Arbejdstilsynet om, hvordan reglerne skal udmøntes.
Den nugældende arbejdsmiljøaftale fra 2019 udløber ved udgangen af 2022. Derfor er regeringen netop nu i gang med at forberede grundlaget for en ny arbejdsmiljøaftale, hvor også asbest vil indgå. Beskæftigelsesministeren vil indkalde til politiske forhandlinger om en ny arbejdsmiljøaftale i efteråret, når regeringen har præsenteret sit forslag til finanslov for 2023. Aftalepartierne ser i øvrigt frem til, at Europa-Kommissionen forventer at fremlægge et konkret lovgivningsinitiativ om beskyttelse af arbejdstagere mod eksponering for asbest i andet halvår af 2022.
Læs hele aftale teksten her