-
El
-
VVS
Frieba-El har etableret et samarbejde med et typehus-firma for at få danskerne til at investere i smart home-teknologi, når de alligevel har den store tegnebog fremme.
1,5 millioner danskere bruger smart home-produkter i en eller anden grad, viser en helt ny opgørelse fra Danmarks Statistik. Det svarer til 36 procent – eller hver tredje dansker mellem 16 og 74 år. Det dækker over en bred vifte af alt fra elpærer og termostater til alarmsystemer, køleskabe og badevægte. Udviklingen tyder dermed på, at markedet er klar til intelligente installationer, hvilket Frieba-El i Esbjerg mærker. Installatør og medejer Jakob B. Nielsen tror blandt andet, at det hænger sammen med den teknologiske udvikling på området. Tidligere var det typisk IHC-anlæg, han installerede, men det blev ofte dyrt, og kunderne blev skuffede over, at de skulle have en elektriker ud for at programmere det, forklarer han.
Nu er tiden en anden, hvor alle og enhver kan skrue en Phillips Hue-pære i lampen derhjemme og på den måde ride med på smart home-bølgen. Den udvikling kan installatørerne ikke hamle op med, men til gengæld kan de tilbyde noget, der er både lækkert at se på, funktionelt og kæder alt fra lys og vinduer til dørtelefoner og termostater sammen i én løsning.
– Det handler om at overbevise kunden om, at det er smart. Det er ikke alle, der kan se det, men det rammer typisk dem, der i forvejen har interesse for gadgets. Derudover giver det bare et pænere resultat, når vi laver det som indbyggede løsninger, man kan betjene med sin smartphone, i forhold til hvis kunden selv køber forskellige produkter og får hjemmet klistret til med kontakter og fjernbetjeninger, siger Jakob B. Nielsen.
Nybyggeri er en vej ind
Samtidig skal man ramme husejerne på et tidspunkt, hvor de er villige til at investere i de større og mere forkromede løsninger. Her er nybyggeri en oplagt mulighed, og af samme grund har Frieba-El et samarbejde med producenten Niko (tidligere Servodan, red.) og typehus-firmaet Skanlux, der bygger både sommerhuse og helårsboliger. Den administrerende direktør i byggefirmaet mener, at det er tiltrængt at få gjort danske installationer klar til fremtidens behov, da der ifølge ham stadig blive lavet installationer, som man gjorde det i 1980'erne.
Virksomheden bygger omkring 100 huse årligt, og selvom direktøren ikke vil sige præcist hvor mange af dem, der bliver leveret med smart home-pakken, så ender de fleste kunder stadig med at vælge de traditionelle installationer.
– Kunderne har mange forskellige ønsker, når de bygger nyt hus, og de fleste har også en økonomisk begrænsning. Her vinder installationerne oftest ikke over den lækre bordplade, siger Bjørn Krogh Andersen.
Af samme grund har Skanlux et udstillingshus i Hinnerup ved Århus, hvor kunderne ved selvsyn kan opleve teknologien. Her træder man ind i forskellige scenarier, hvor ovenlysvinduet, musikanlægget, belysningen og dørtelefonen er automatiseret og kan betjenes med få tryk på en smartphone. Dørtelefonen kan for eksempel besvares via mobiltelefonen, når man ikke er hjemme. Detektorer kan få huset til at blinke og larme, hvis der skulle komme en tyv på besøg. Funktionerne er præget af lige dele komfort og lir, mens energibesparelser oftest træder lidt i baggrunden hos forbrugerne. Der er dog tegn på, at energistyringen vil få et større fokus fremover, lyder det fra producenten.
– I dag er der en oversigt over energiforbruget i systemet, men fremover vil vi se en større integration af energimålinger. Det kan for eksempel være, at systemet venter med at lade elbilen op til efter klokken 21, hvor strømmen er billigere, siger Jonas Duus Ranum, salgskonsulent i Niko.
Virksomheden lancerede første gang sit Home Control-system på El & Teknik-messen i 2018. Ifølge Jonas Duus Ranum er salget steget kraftigt siden, og han oplever samtidig et marked, som på få år har flyttet sig markant på alle fronter.
– Brugervenligheden er langt højere i dag end for bare tre år siden, det er blevet billigere, og samtidig fylder det ikke så meget, siger Jonas Duus Ranum.
Selve historien om de smarte installationer går relativt langt tilbage i tiden. Man skal faktisk helt tilbage til 1985, hvor det italienske firma Carlo Gavazzi lancerede sit Dupline-system. Læs hele historien i fagbladet Electra.