-
Industri
Grøn renovering og kvalitetssikring af vvs-installatøruddannelsen glæder TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Vvs-installatøruddannelsen har gennemgået en større modernisering, som styrker uddannelses grønne profil. Noget man hos TEKNIQ Arbejdsgiverne har samarbejdet med erhvervsakademierne for at få igennem.
Resultatet vækker glæde hos Jørgen Prosper Sørensen, der er chef for uddannelse i TEKNIQ Arbejdsgiverne. Han understreger nødvendigheden af, at uddannelsen er opdateret og har et højt fagligt niveau:
- Det er mange år siden, den sidst blev moderniseret, og vi ville derfor gerne opdatere uddannelsen, så den passer til en virkelighed med meget større fokus på grøn omstilling og nye energiformer, siger Jørgen Prosper Sørensen.
Faktaboks: Hvad er nyt?
-
Nyt fag i grøn omstilling/fremtidens grønne energiformer på niveau 5 på kvalifikationsrammen for de videregående uddannelser.
Fokus på formidling til forbrugeren om risici og sikkerhed ifm. installation.
Autorisationsprøven bliver en fast del af uddannelsen, hvilket betyder, at uddannelsen fremover ikke kan gennemføres uden at dimittenden også består autorisationsprøven.
Dimittenderne opnår A-certifikat via uddannelsen.
Den kompetencegivende prøve består fremover af tre enkeltvise fagelementer: Sanitetsteknik, Gasteknik og Kvalitet, sikkerhed og miljø. Samlet giver de adgang til at ansøge Sikkerhedsstyrelsen om at blive faglig ansvarlig.
Autorisationsprøve sikrer en mere ”ren” uddannelse
Gasområdet har været et særligt fokus i moderniseringen af uddannelsen. Området er blevet opdateret og der kommer et helt nyt fag med titlen ”fremtidens energiformer og energirigtig projektering”
- Selvom gas er under udfasning, så vil vi have gas mange år endnu, så det er stadig vigtigt, og der er også kommet nye gasformer som PtX, biogas og brint, så vi skal have fag, der introducerer de studerende til de områder, siger Jørgen Prosper Sørensen.
En anden ændring er, at autorisationsprøven kommer til at være en obligatorisk del af uddannelsen og den kompetencegivende prøve kommer fremadrettet til at består af tre enkeltvise fagelementer, så den bliver udvidet fra gasteknik til nu også at indeholde sanitetsteknik samt kvalitet, sikkerhed og miljø. Og det er et vigtigt skridt at tage, lyder det fra Jørgen Prosper Sørensen, der også var ude i MesterTidene med sine kommentarer om uddannelsen.
- Det er godt, at vores virksomheder ved, at når de ansætter en vvs-installatør, så har han gennemført autorisationsprøven og er altså fagligt ansvarlig. På den måde bliver det en mere “ren” uddannelse, og det er vi meget tilfredse med, lyder det.