-
VVS
Vvs-energiuddannelsen bliver nu forbedret, så den i højere grad matcher behovet for viden inden for vedvarende energi og den teknologiske udvikling blandt andet.
Når en række unge til august går i gang med vvs-energiuddannelsen, så tager de hul på en helt ny uddannelse. Faget vil i fremtiden kræve mere viden om blandt andet vedvarende energi og den teknologiske udvikling, hvilket derfor bliver styrket i den nye uddannelse.
- Uddannelsen er revideret i forhold til virksomhedernes behov. Det er en fremtidssikring i forhold til den grønne omstilling, og de nye lærlinge bliver endnu mere parate til at håndtere den nye teknologi. De får også en forståelse for digitalisering, IoT og sensorteknologi, siger Tina Voldby, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Flere certifikater
Som noget nyt bliver en lang række certifikater gjort obligatoriske på specialerne. Det gælder blandt andet køle- og fjernvarmecertifikaterne på energispecialist, mens VENT-ordningen og kølecertifikatet bliver obligatorisk på ventilationstekniker eksempelvis. Derudover bliver undervisningen i varmepumper også bliver gjort obligatorisk på både installationstekniker og energispecialist. Niveauet skal være så højt, at lærlingene på energispecialist efterfølgende kan bestå VE-modulet på et erhvervsakademi. Installationsvirksomhederne får dermed i sidste ende færdigudlærte svende, som allerede har en lang række af de certifikater, som virksomhederne tidligere skulle betale i dyre domme for at få.
- Nu er der i hvert fald ingen undskyldning for ikke at tage lærlinge, da de bliver topkvalificerede, siger Tina Voldby.
Det samme kan man sige om blikkenslager og vvs-specialet, der giver endnu større mulighed for specialisering på blik-området. Det omfatter for eksempel undervisning i nye materialer som energiproducerende tag- og facadeelementer.
Et ekstra nøk opad
I 2015 blev vvs-uddannelsen senest revideret i forbindelse med erhvervsskolereformen. Dengang var der behov for at vendt udviklingen med et skrantende image og højt frafald på uddannelsen. Det lykkedes så godt, at vvs-energiuddannelsen tre år i træk har ligget i Top 3 over de mest populære erhvervsuddannelser. Siden 2014 er der indgået 76 procent flere uddannelsesaftaler, men udviklingen går så stærkt, at det nu er tid til at hæve det faglige niveau igen på uddannelsen.
- Nu har vi fjernet det dårlige image og vænnet alle til, at vvs-energiuddannelsen er en teknisk svær uddannelse, som blandt andet kræver gode matematiske evner. Nu er vi derfor klar til at tage uddannelsesniveauet endnu et nøk opad, siger Tina Voldby.
TEKNIQ Arbejdsgiverne og Blik- og Rørarbejderforbundet har brugt det seneste år på at revidere vvs-uddannelsens fire specialer: installationstekniker, energispecialist, ventilationstekniker og blikkenslager og vvs. Den nye uddannelse træder officielt i kraft den 1. august 2020.
Få flere detaljer om indholdet af specialerne her.