-
El
Simplewire er navnet på en ny prisvindende opfindelse, der kan hjælpe blandt andre installatører med at få et hurtigt og præcist overblik over eltavler, kabler og afbrydere.
Med få digitale hjælpeværktøjer kan installatørerne få et hurtigt overblik over, hvilke kabler der hører til hvilke eltavler og afbrydere i en bygning. Løsningen hedder Simplewire og har netop vundet førstepræmien i Danish Tech Challenge.
Bag virksomheden står to ingeniører, Peter Tune og Dennis True. Ingen af dem har dog en installatør-baggrund, men det havde Peters tidligere chef i Rambøll. Det var derfor ham, der satte de to iværksættere på sporet af problemstillingen.
- Han havde oplevet, hvordan der gik ged i opmærkningen på Rigshospitalet, og så stod man pludselig med 40.000 nybyggede kvadratmeter, man skulle finde hoved og hale i, siger Peter Tune.
Det er både tidskrævende og dyrt at få det overblik, hvilket Simplewire kan reducere til stort set ingenting, forklarer iværksætteren.
Simpel idé
Simplewire digitaliserer i al sin enkelthed det manuelle arbejde med at opmærke kabler, stikkontakter og afbrydere, notere ned på papir og indsætte i Excelark. Eltavlerne får monteret en controller, der modtager signaler fra de enkelte grupper ved hjælp af routere. Herefter kan man ved hjælp af en håndscanner få et helt præcist overblik over, hvad de enkelte kabler er forbundet til i grupperne.
- Simplewire skiller sig ud, fordi deres teknologi har potentialet til at påvirke en hel industri. Arbejdsprocessen med at lokalisere elinstallationer og ledninger i elektrikerfaget kan stå foran en revolution. Teknologien er så simpel, at man fristes til at spørge, hvorfor det ikke er opfundet noget før, lød det blandt andet i begrundelsen fra jury bag kåringen som årets vinder af Danish Tech Challenge.
Mads Risgaard Knudsen, teknisk konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne, er helt enig i den vurdering. Han tøver ikke med at kaste roser efter idéen, som kan være gavnligt for en lang række installationsvirksomheder.
- Dem, der arbejder på større anlægsprojekter, bør kende til det her. Det vil både være en billigere og lettere måde at dokumentere installationen i en bygning. Det er ikke oplagt til familien Jensens parcelhus, men det er guld værd i bygninger, hvor installationen løbende skal ændres, siger Mads Risgaard Knudsen.
Store kunder med
Udviklingsarbejdet blev skudt i gang i august 2020, og i april bliver systemet testet af hos de første store kunder, som blandt andre tæller Københavns Lufthavne.
- Så bliver systemet testet af, og vi får mulighed for at se, hvor vi kan optimere på det. Planen er så, at det bliver tilgængeligt som hyldevare to måneder senere, siger Peter Tune.
Med prisen, som DTU Science hvert år uddeler, følger en investering på 500.000 kroner. Pengene skal nu bruges til at få produktionsmodnet teknologien.