-
Industri
EU-parlamentet har vedtaget en ny maskinforordning, der vil påvirke maskinbyggere på en lang række områder. Der er både stramninger og lempelser. Generelt er der fordele både for fabrikanter og brugere, vurderer Hans Morten Henriksen fra Maskinsikkerhed.
Maskindirektivet afløses af Maskinforordningen, der netop er blevet stemt igennem EU-Parlamentet. Forordningen er et kompromis, forhandlet på plads mellem EU-Kommissionen, EU-Parlamentet og de nationale regeringer. Maskindirektivet blev vedtaget tilbage i 2006, og der er sket meget siden da. Dels har EU-systemet ændret strategi vedrørende CE-mærkning af produkter, dels er er der kommet meget ny teknologi. På samme måde er hacking er blevet et emne, som alle skal forholde sig til.
- Generelt er det en rigtig god opdatering for både fabrikanter og brugere. Nu skal der dog mindre til, før en ombygning bliver til ”en væsentlig ændring”, og dermed kræver en komplet ny CE-mærkning. Her bør maskinkøbere allerede nu indstille sig på kommende krav. Og så må fabrikanterne jo følge med, siger Hans Morten Henriksen fra Maskinsikkerhed.
Vigtige ændringer
De vigtigste nyheder er ifølge direktøren fra Maskinsikkerhed:
- Flere maskiner skal typeafprøves
- Mulighed for at slippe for papirbrugsanvisninger
- Krav til hackersikring
- Nye krav til delmaskiner
- Maskiner med selvudviklende adfærd
- Programmer med sikkerhedsfunktion kan sælges frit, hvis de CE-mærkes
- Nye krav til visse kraner
- Desuden må vi forvente, at kravene til hackersikring vil komme fra køberne i lang tid før forordningen træder i kraft: Truslen er der allerede nu, men det er løsningerne også. Køber skal så bare presse på, og være villig til at bære omkostningen, siger Hans Morten Henriksen.
Muligheden for at undlade en papirversion af brugsanvisningen har været meget efterspurgt fra enkelte brancher og især lande som Danmark.
Maskinforordningen har været længe undervejs, men så har der været gode muligheder for at påvirke resultatet. Der har været meget dansk aktivitet fra både Sikkerhedsstyrelsen og eksempelvis EU-Parlamentets talsmand, danske Marianne Vind (S).
- Helt overordnet vurderer jeg, at Maskinforordningen er landet som et rigtigt godt kompromis. Fra dansk side kan vi sige, at vores væsentligste dagsordner er landet godt, og der hvor vi ikke fik vores ønsker igennem, kan vi leve med resultatet, vurderer Hans Morten Henriksen, direktør i rådgivningsvirksomheden Maskinsikkerhed ApS.
Rabat til medlemmer
Forordningen forventes at træde i kraft i januar 2027, dog træder enkelte punkter i gang i år.
Maskinsikkerhed afholder i den anledning fire mini-konferencer med titlen: ”Maskinforordningen – Hvad skal I gøre anderledes? Og hvornår?”
Konferencerne afholdes i Aalborg, Kolding, Odense og Ballerup og man kan tilmelde sig på maskinsikkerhed.dk.
Der er 25 pct. rabat for medlemmer af TEKNIK Arbejdsgiverne.
LINK: https://www.maskinsikkerhed.dk/vare/konference-maskindirektivet-afloeses-af-maskinforordningen-vip/
KODE: VIP2023 - må KUN benyttes af medlemmer af TEKNIQ Arbejdsgiverne