-
El
-
VVS
Folketinget har vedtaget et lovforslag, der betyder, at nedrivning af asbest fra 2025 kun må foretages af virksomheder med en autorisation.
Et enigt folketing vedtog i tirsdags et lovforslag, der betyder, at nedrivning af asbest fremover kun må udføres af virksomheder, der har en autorisation. Reglerne om autorisationsordningen forventes at træde i kraft 1. juli 2024. Men virksomhederne har derefter frem til 1. januar 2025 til at omstille sig.
- Kravet om autorisation gælder først endeligt fra 1. januar 2025, så der er god tid til at omstille sig til den nye lovgivning. På nuværende tidspunkt venter vi stadig på, at Sikkerhedsstyrelsen og Arbejdstilsynet melder en plan ud for, hvordan det skal fungere i praksis, siger Katrine Nordbo Jakobsen, der er chefkonsulent på arbejdsmiljøområdet i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Beskæftigelsesministeriet gør opmærksom på, at der vil blive ført tilsyn med, at nedrivning af asbest udføres af autoriserede virksomheder. Hvis en virksomhed arbejder uden den lovpligtige autorisation, kan den straffes med en mærkbar bøde. Bøden vil som udgangspunkt ligge på 30.000 kroner, men den kan blive større afhængig af, hvor alvorlig sagen er. For at kunne få en autorisation skal virksomheder have et kvalitetsledelsessystem og en godkendt fagligt ansvarlig.
Arbejde af mindre karakter kræver ikke autorisation
Der er undtagelser til kravet om autorisation ved nedrivning af asbestholdigt arbejde. Nedrivning kan udføres uden autorisation, når der er tale om kortvarigt nedrivningsarbejde af mindre karakter som f.eks. nedtagning af enkelte asbestholdige tagplader, enkelte fliser fastgjort med asbestholdigt fliseklæb eller enkelte rørbøjninger med asbestholdig isolering.
- Det er stadig tilladt at udføre kortvarigt nedrivningsarbejde af mindre karakter uden autorisation. I de tilfælde gælder de nuværende arbejdsmiljøregler for asbestarbejde. Bygherrer har forsat ansvar for at foretage forundersøgelse og oplyse om, hvor der er asbest. Men ved mindre serviceopgaver er det arbejdsgiver, der skal sørge for forundersøgelser. Med autorisationsordningen kommer der større fokus på asbest, og forhåbentlig også større viden om, hvor man kan støde på asbest, så man kan sikre et godt arbejdsmiljø, siger Katrine Nordbo Jakobsen.