-
Industri
Folketinget har netop vedtaget en lov, der skal imødegå sexuel chikane på arbejdspladserne. Loven pålægger arbejdsgiver at sikre et chikanefrit arbejdsmiljø. Virksomhederne bør derfor gå i gang med at lave en politik og en plan for at håndtere eventuelle sager, lyder rådet fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Formålet med lovændringerne er at understøtte den nødvendige kulturændring på den enkelte arbejdsplads, der kan forhindre sager om sexuel chikane. Reglerne er nu blevet tydeliggjort, så både arbejdsgivere og medarbejdere kender deres ansvar og pligter, ligesom det også får større konsekvenser, hvis arbejdspladsen ikke lever op til sine forpligtigelser.
- Vi anbefaler alle vores medlemmer at arbejde aktivt med en plan omkring sex-chikane, der italesætter emnet overfor alle medarbejdere. Og at man er tydelig om den adfærd man vil tolerere i virksomheden. Det er også vigtigt, at arbejdspladser, der udelukkende har mandlige ansatte, har en politik. Sexchikane handler nemlig ikke kun om kvinder. Homofobi og mobning kan også falde ind under sexchikane, og det kan ende i sager med erstatningskrav, siger chefkonsulent Lone Alstrup, TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Bredt flertal
Arbejdsmarkedets parter indgik for et år siden i marts 2022 en trepartsaftale om seksuel chikane, som nu lovgivningsmæssigt er blevet understøttet. Et bredt flertal i Folketinget har stemt loven igennem.
- Der er ingen personer, der skal have grænseoverskridende oplevelser på deres arbejdsplads. Det håber jeg, at dette lovforslag kan være med til at ændre, sagde beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen ved behandlingen i Folketinget.
TEKNIQ Arbejdsgiverne vurderer, at loven gør det nødvendigt for den enkelte virksomhed at lave en klar politik om sexchikane.
- Der sker ikke som sådan store ændringer med de nye lovændringer. Det har hele tiden været forbudt at chikanere andre på arbejdspladsen verbalt eller fysisk. Men pligten til at forebygge sager – og effektivt at håndtere opståede sager på arbejdspladsen - er blevet skærpet, siger Lone Alstrup.
Fire gode råd:
1: Lav en politik om sexchikane i forhold til den adfærd I ønsker på virksomheden
2: Lav en plan for håndtering af eventuelle chikanesager
3: Italesæt sexchikane og politikken for medarbejderne
4: Vis at politikken er gældende - påtal uønsket adfærd i dagligdagen
Store erstatninger
Tidligere sager om sexchikane imod virksomheder har udløst erstatningskrav til arbejdsgiverne. Den nye lov åbner mulighed for, at der både kan søges erstatning hos virksomheden og den person, der har begået chikanen.
Lærlinge, som ender i en chikanesag, har med de nye lovændringer fået mulighed for at fortsætte deres læretid på skolen, indtil en evt. sag er afgjort.
Spørgsmålet er, om den nye lov ændrer på definitionen på sexuel chikane på arbejdspladsen.
- Vi ser på mange arbejdspladser domineret af mænd, at der stadig hænger gammeldags kalendere med nøgne kvinder. Er det chikane? Det kan opfattes nedværdigende i forskellige grader af kvindelige ansatte. Og det gavner helt sikkert ikke arbejdsmiljøet, hvis man gerne vil have kvindelige lærlinge eller ansatte. Alene af den grund ville jeg som arbejdsgiver fjerne disse kalendere, siger chefkonsulent Lone Alstrup, TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Definition af sexchikane
Efter ligebehandlingslovens § 1, stk. 6, foreligger der sexchikane, når der udvises enhver form for uønsket verbal, ikkeverbal eller fysisk adfærd med seksuelle undertoner med det formål eller den virkning at krænke en persons værdighed, navnlig ved at skabe et truende, fjendtligt, nedværdigende, ydmygende eller ubehageligt klima.
Savner du inspiration til en personalepolitik, der også håndterer sexchikane, så er der inspiration at hente for medlemmer af TEKNIQ Arbejdsgiverne her:
Se TEKNIQ Arbejdsgivernes forslag til personalepolitik vedrørende krænkende handlinger
Se TEKNIQ Arbejdsgivernes vejledning til forebyggelse og håndtering af krænkende handlinger