-
El
Schneider har udgivet en ny vejledning om, hvordan eltavlers bagplader nemt og lovligt kan tætnes med brandpasta.
Bor et par store huller i bagpladen, træk kablerne igennem og smør en siliconefuge rundt om for at tætne. Den metode til opsætning af nye eltavler er ikke ukendt. Problemet er bare, at det ikke er korrekt at gøre det på den måde. Derfor har Schneider Electric, som blandt andet står bag Resi9-tavlerne, hidtil henvist installatørerne til at bruge en membran/pakningsløsning - men ikke kommet med præcise anvisninger på, hvordan tætningen af egne borehuller skal udføres.
Af samme grund har både installatører og TEKNIQ Arbejdsgiverne opfordret Schneider/LK til at komme med specifikke vejledninger om, hvordan man nemt og lovligt kan tætne med brandpasta. Det ønske er nu blevet opfyldt.
- Det er en win-win-situation for installatørerne, som nu undgår fejl i elinstallationsrapporterne, og samtidig får en nemmere metode til at udbedre fejlene, siger Mads Risgaard Knudsen, der er teknisk konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne (billedet).
Nemmere at reparere
I vejledningen fra Schneider fremgår det nu, at installatørerne lovligt kan bruge brandpasta til at tætne borehullet med. Installatøren skal dog stadig sikre sig, at kabelproducenten også tillader brugen af brandpasta, påpeger den tekniske konsulent.
I praksis er der tale om tre forskellige bagplader fra Schneider/LK. Der er nu brandpasta-vejledninger til Resi9 CX-tavlerne, som blev lanceret sidste år, og MiniPragma, der er en mindre udbredt model i Danmark. Til gengæld mangler der indtil videre samme vejledninger til at tætne kapslingen på LK’s UG 150-tavler, men de er på vej, lyder det fra producenten.
- Man må godt bruge brandpasta til at tætne med i UG 150-tavlerne, og vi er også på vej med en FAQ om det på hjemmesiden, siger Thomas Kvist, offer manager i Schneider.
Korrekt tætning af eltavlerne er blevet mere relevant i takt med, at kravene til elinstallationsrapporterne er blevet skærpet. Mads Risgaard Knudsen håber derfor også, at de nye vejledninger vil være til gavn for både installatører og boligejere, som fremover slipper for regninger, når fejlene optræder i elinstallationsrapporterne. Samtidig vil det også gavne elsikkerheden.
- Det er jo ikke for sjov, at man har den slags regler for tætning af bagpladen. Den elektriske sikkerhed stiger, når det er udført korrekt, og samtidig ved man som installatør, at det er udført i overensstemmelse med det, producenten anviser, siger Mads Risgaard Knudsen.