-
El
Det er ikke længere et krav med et årligt opdateringskursus i L-AUS. Det er op til den enkelte arbejdsgiver at vurdere, hvor ofte instruksen skal ske, og om medarbejderne er uddannet godt nok til at kunne arbejde sikkert på idriftsatte installationer og maskiner.
De fleste virksomheder har hidtil sendt deres elektrikere på L-AUS kursus en gang årligt, da det var et krav for at udføre arbejde under spænding.
Aktiviteter på eller nær ved en elektrisk installation skal udføres i overensstemmelse med EN 50110-1, Drift af elektriske installationer og elektriske anlæg. Dog er der i Danmark forskel på de uddannelseskrav, der er til personale, der skal arbejde på elektriske anlæg under spænding, i forhold til de beskrivelser, der er givet i EN 50110-1. I Danmark skal kravene til uddannelse beskrevet i BEK 1082 §§77-79 følges.
Med vedtagelsen af Installationsbekendtgørelsen (BEK 1082) om elektriske installationer, blev de gamle regler ændret, og derfor bortfalder kravet om en fast årlig L-AUS-opdatering af medarbejderne. Man skal dog stadig leve op til uddannelseskravene inden for bekendtgørelsen. Uddannelseskravene handler om personer, som udfører arbejde på eller nær ved en elektrisk installation under spænding” som skal:
“… være tilstrækkeligt kvalificerede til at udføre arbejdet, så de kan undgå de farer, som elektricitet kan skabe.” (BEK 1082 af 12/07/2016, §77)
- Med andre ord skal en elektriker være i stand til at foretage en risikovurdering af arbejdet inden det påbegyndes.
“… periodisk og i nødvendigt omfang instrueres om sikkerhedsmæssig korrekt adfærd.” (BEK 1082 af 12/07/2016, §77+79)
- En elektriker skal have modtaget instruktion nok til, at arbejdet på en elektrisk installation under spænding kan foregå sikkert.
Forskellige installationer har forskellige behov for instruktion. For eksempel er der ikke det samme behov for instruktion i forbindelse med fejlfinding i en privat bolig, som der er i forbindelse med fejlfinding i en stor industriinstallation. Der er heller ikke det samme behov for et L-AUS Kursus for alle virksomhedens elektrikere, men kun for dem, der har et konkret behov.
I dag er det derfor op til den enkelte virksomhed at vurdere, om dens medarbejderne er tilstrækkeligt uddannede på området i forhold til de opgaver, der skal udføres. Virksomheden skal altid kunne dokumentere deres medarbejderes kompetencer i forbindelse med deres KLS.
Arbejdstilsynets regler
Valget af hvordan en virksomhed uddanner medarbejderne til at arbejde under spænding, afhænger altså af hvilke installationer, der arbejdes på. Her er det særligt vigtigt at bemærke, at arbejde på maskininstallationer normalt ikke er omfattet af installationsbekendtgørelsen, men af maskindirektivet, hvorfor de regelsæt man skal følge ved L-AUS arbejdet er udstukket af Arbejdstilsynet. De særlige regler kan ses her Arbejd sikkert med el på maskiner - Arbejdstilsynet (at.dk).
I reglerne fremgår det, at hvis der skal arbejdes under spænding, hvor kortslutningsstrømmen kan nå et farligt niveau, skal medarbejderen have kvalifikationer svarende til reglerne i EN 50110-1.
Uanset om arbejdet under spænding foregår under installationsbekendtgørelsen eller maskindirektiver så har virksomheden et instruktionsansvar i henhold til Arbejdstilsynets regler som kan ses her: Afsnit 4 - Oplærings- og instruktionsforpligtelser ved arbejde, der indebærer en særlig risiko - Arbejdstilsynet (at.dk)
L-AUS er en forkortelse for: lavspænding – arbejde under spænding.
Ved tvivlsspørgsmål kontakt uddannelseskonsulent Allan Schmidt Petersen eller teknisk konsulent Per Reinholdt.