-
El
Det faglige udvalg for elektrikeruddannelsen – Dansk El-forbund og TEKNIQ Arbejdsgiverne udgiver i dag en ny grundbog i el-teori, målrettet lærlinge på elektrikeruddannelsens grundforløb.
Den nye lærebog er ikke kun en samling over al teoretisk viden. Målet har været at give en mere let tilgængelig præsentation af den el-teoretiske viden, der er relevant for lærlingene, og derfor har bogen fokus på, hvad man har behov for, når teori skal omsættes til praksis. Det er med det for øje, at grundbogen i el-teori har fået en opdatering, der på en gang skal gøre den mere spiselig, mere relevant og frem for alt mere brugervenlig. Bogen er gået fra at være et digitalt opslagsværk til nu at være en egentlig lærebog. Dette ses blandt andet i et reduceret sidetal fra 400 til 160 sider.
Den nye bog er tilrettet de lærings- og kompetencemål, der er i den nye elektrikeruddannelses grundforløb 2. Indholdet i El-Teori omhandler den grundlæggende teori, man skal kunne som elektriker. Det vil sige emnerne jævnstrøm, magnetisme, vekselstrøm og måling af værdier. Bogen udkommer d. 4.august og er skrevet, så den tydeligt forklarer, hvorfor de enkelte afsnit er vigtige at vide noget om som elektriker.
”Mere konkret og lettere forståeligt”
Der er nu i højere grad en rød tråd i det man bliver præsenteret for i bogen, og den praktiske faglighed, man kommer til at udøve både under uddannelse og i et efterfølgende job. Lærlingene skal let kunne se en ”mening med galskaben”, også når teorien bliver tung at terpe. For det faglige udvalg, har det hele tiden været formålet at modernisere en bog, der efterhånden har en del år på bagen.
- Teorien har jo ikke ændret sig det store. Men vi har moderniseret måden, hvorpå bogen italesætter teorien. Det har været vigtigt at holde det simpelt men samtidig have plads til en mere beskrivende tekst, der via eksempler giver en dybere forklaring, så lærlingene har lettere ved at forholde sig til teorien. Vi har også tilstræbt at bruge sammenligninger for at gøre det hele lidt mere konkret og lettere forståeligt, siger el-konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne Allan Schmidt-Petersen
Det faglige udvalg for elektrikeruddannelsen har bedt Martin Friis Køhler om at være hovedforfatter på bogen, men den er lavet i tæt samarbejde med en faglig konsulent Teddy Larsen, det faglige udvalg og mange engagerede faglærere, der har budt ind med kommentarer undervejs. Processen med de mange faglige kompetencer inde over, skal sikre, at indholdet i El-Teori kommer rundt om alt det nødvendige og rammer plet i mødet med lærlingene.
Bogen ligger digitalt og kan downloades frit fra https://evu.dk/el-teori af alle, der har interesse i den. Udover at fungere som lærebog til elektrikeruddannelsen, kan den også benyttes af virksomheder, medarbejdere og andre i branchen, der ønsker at læse op på teorien.
Bogen følges op med yderligere to teoribøger om henholdsvis Automatisk anlæg og Installationer og de udkommer i løbet af den første halvdel af 2024.
Aktørerne bag
-
Bogen er skrevet af Martin Friis Køhler, der er uddannet maskinmester og til dagligt arbejder som underviser på Maskinmesterskolen i København. Martin har tidligere arbejdet som underviser på en erhvervsskole, hvor han underviste på elektrikeruddannelsen.
Faglig korrektur og sparring er udført af Teddy Larsen, der er uddannet el-installatør og til dagligt arbejder som underviser på Københavns Erhvervsakademi, hvor han underviser på El-installatøruddannelserne. Teddy har ligesom Martin en tidligere undervist på en erhvervsskole.