-
El
-
VVS
-
Industri
-
Beslagsmede
Finanslovsaftalen for næste år rummer både penge til elbiler og velfærdsteknologi men mangler ambitioner om at løfte energirenoveringerne i landdistrikterne, lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Finansloven for 2024 rummer flere elementer, der har betydning for virksomhederne i det tekniske erhvervsliv. Det gælder blandt andet fjernvarmepuljen, som får 150 millioner kroner tilført, men desværre er der ikke fokus nok på de mange områder, der ikke skal kobles til fjernvarmenettet.
- Vi ser et uforløst potentiale i landdistrikterne, som desværre ikke er med i finansloven. Puljen til landsbyfornyelse og istandsættelse af boliger er god, men vi så gerne, at man målrettet satte penge af til energieffektive tiltag, så de områder, der ikke har udsigt til fjernvarme også kan komme af med deres olie- eller gasfyr, siger Troels Blicher Danielsen, der er administrerende direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Finansloven afsætter for eksempel 123,5 millioner kroner til Klimaskovfonden, der skal fremme skovrejsning til gavn for miljøet. Problemet er bare, at de penge bliver taget fra puljen til energibesparelser af bygninger.
Flere elbiler kræver flere ladestandere
Til gengæld kan der komme ekstra fart på salget af elbiler, da bundfradraget bliver forhøjet de kommende år (50 millioner kroner i 2024 og 150 millioner kroner i 2025).
- Det er positivt, at aftalen udskyder højere afgifter på elbiler. Det betyder endnu flere elbiler på vejene og vil samtidig øge behovet for udbygning af ladeinfrastrukturen. Elektrificeringen af samfundet vil udfordre elnettets kapacitet, så det er afgørende, at den del fortsat får høj prioritet fra regeringens side, siger Troels Blicher Danielsen.
Velfærdsteknologi kan hjælpe borgerne
Omvendt er der grund til at hæfte sig ved de 150 millioner kroner, der næste år bliver afsat til 'en værdig ældrepleje'. En del af pengene skal gå til velfærdsteknologi, hvilket flere af TEKNIQ Arbejdsgiverne medlemsvirksomheder også beskæftiger sig med.
- Vi er virkelig glade for, at regeringen nu afsætter penge til velfærdsteknologi, der kan forbedre hverdagen for borgerne og gøre det muligt for de ældre at blive længere i deres egne hjem. Derfor er det vigtigt, at løsningerne bliver tænkt ind fra starten, når der bygges nye ældreboliger eller eksisterende skal renoveres, siger Troels Blicher Danielsen.
Derudover får kommunerne mulighed for at søge en stormflodspulje til genopretning af infrastruktur og bygninger ovenpå stormfloden i oktober.
Læs hele Finansloven for 2024