-
VVS
Den nye F-gasforordning, som trådte i kraft i denne uge, betyder stramme krav til udfasning af miljøskadelige kølemidler.
EU-Parlamentet har vedtaget en ny F-gasforordning, som stiller krav om, at klimaskadelige HFC'er bliver reduceret til fem procent af 2015-niveauet senest i 2030. Forordningen indeholder også forbud mod brug af HFC, hvis der findes økonomisk og teknisk tilgængelige alternativer som det naturlige kølemiddel propan, der både bliver brugt i større varmepumper og køleanlæg.
Ifølge den nye forordning (2024/573) vil kravene til en reduktion af HFC-kølemidler træde i kraft allerede i 2024 – og blive strammet løbende, da der bliver skåret ned på antallet af kvoter. Det kan betyde, at producenter og installatører af kølemaskiner og varmepumper vil opleve mangel på kølemidlet og stigende priser. Fremover vil kommission derfor én gang om året vurdere, om manglen er så problematisk, at der skal stilles yderligere kvoter til rådighed.
Derudover betyder den nye F-gas forordning:
- At det fra 1. januar 2025 er forbudt at anvende fluorholdige drivhusgasser med et globalt opvarmningspotentiale på 2.500 GWP eller derover til servicering eller vedligeholdelse af alle former for køleanlæg eller køleudstyr.
- At brug af genanvendte eller regenererede kølemidler til service med en GWP over 2.500 kun er tilladt indtil 2030.
- At et forbud mod import og installation af nye, fabriksfremstillede anlæg til kommerciel brug med en GWP over 150 allerede er trådt i kraft fra 1. januar 2024.
- At der fra januar 2027 vil være forbud mod nye fabriksfremstillede køleanlæg med en GWP over 150.
- At der vil være forbud mod brug af kølemidler over 150 GWP for split-varmepumper og AC-anlæg op til 12 kW fra 1. januar 2029, mens grænsen for anlæg over 12 kW vil være 750 GWP.
Lækagetjek
De nye regler for lækagetjek og kontrol følger stor set de tidligere regler: Jo større fyldningsmængder, jo hyppigere skal anlægget kontrolleres. Der skal være lækagetjek på anlæg med en fyldning på over fem ton CO2-ækvivalenter eller et kilo HFO, bilag 2. i forordningen. For hermetisk lukket udstyr, installeret i beboelsesbygninger, kræves der ikke lækagetjek, hvis fyldningen er under tre kg HFC, og udstyret er mærket som hermetisk lukket.
Et hermetisk lukket anlæg kontrolleres heller ikke for lækager, hvis anlægget er mærket som hermetisk lukket, forudsat at det indeholder mindre end 10 ton CO2-ækvivalenter af fluorholdige drivhusgasser, eller det indeholder mindre end 2 kg fluorholdige drivhusgasser.
Certifikater og uddannelse
Eksisterende uddannelser og certifikater, som er udstedt i overensstemmelse med Forordning (EU) nr. 517/2014, forbliver gyldige under de eksisterende regler og betingelser. Medlemsstaterne skal dog senest tre år efter, at den nye forordning træder i kraft, sikre, at certificerede personer deltager i opdateringskurser eller gennemgår en evalueringsproces mindst hvert 7. år. De er også forpligtiget til at deltage i opdateringskurser eller gennemføre evalueringsprocesser fem år efter, den nye forordning er trådt i kraft.
Hos TEKNIQ Arbejdsgiverne understreger specialkonsulent Richard Schalburg, at den nye forordning ikke må besværliggøre medlemmernes arbejde unødigt.
– Installation af varmepumper er blevet mainstream, så derfor er det vigtigt, at implementeringen af den nye F-gasforordning ikke bliver til gene for virksomhederne. En ny bekendtgørelse bør derfor følge F-gasforordningen. Arbejde med kølemidler skal være sikkert og ikke skade miljøet, men særregler gavner ikke vores medlemmers arbejde, siger han.
TEKNIQ Arbejdsgiverne opfordrer derfor til en fuld harmonisering af EU-F-gasforordningen og at danske særregler fjernes. Det vil gøre det nemmere for importører, grossister og installatører at arbejde i et i forvejen komplekst område. I stedet bør fokus ligge på øget kontrol af anvendelse og håndtering af kølemidler, lyder det fra organisationen.
Den nye F-gas-forordningen er trådt i kraft 11. marts 2024.