-
El
-
VVS
En krise skal også drive udviklingen fremad i en bedre retning. Sådan lyder det fra Troels Blicher Danielsen, der 1. maj tiltræder som administrerende direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
– Jeg er egentlig ikke meget for at lægge armene over kors, forklarer Troels Blicher Danielsen, mens fotografen skyder løs.
Troels Blicher Danielsen er som embedsmand vant til at favne et hav af opgaver i det politiske maskineri. Nu er han på vej til at skifte 16 års arbejdsliv i det offentliges tjeneste ud med en hverdag som administrerende direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
– Hvis jeg skulle prøve noget andet, så var det også ved at være tid. Jeg kunne efterhånden ikke finde noget, jeg ikke havde prøvet der, og så blev jeg præsenteret for et superspændende job her, hvor jeg synes, jeg kan gøre en forskel, siger 43-årige Troels Blicher Danielsen om skiftet.
Efter fotografen har sendt den kommende direktør rundt i forskellige afkroge af organisationens hovedsæde i Glostrup, uddyber Troels Blicher Danielsen mellem håndsprit og kaffekopper, hvordan han ser sin opgave fremover, når han 1. maj skal efterfølge Niels Jørgen Hansen, der har siddet på posten i 31 år.
– Jeg tror ikke, at det er en nem opgave at tage over efter Niels Jørgen, så jeg går til opgaven med ydmyghed og tålmodighed – også selvom det ikke er nogle af mine største dyder, siger Troels Blicher Danielsen.
[caption id="attachment_46010" align="alignright" width="317"] Troels Blicher Danielsen kommer fra Beskæftigelsesministeriet, hvor han de seneste tre år har været afdelingschef.[/caption]
Pligt til at bruge krisen
I skrivende stund bruger han al sin vågne tid på at håndtere den coronakrise, der siden begyndelsen af marts har lagt sig som en tung dyne hen over landet. I modsætning til finanskrisen er denne krise skabt af mangel på efterspørgsel, og derfor er det ifølge den nye administrerende direktør vigtigt, at man blandt andet har holdt byggebranchen i gang undervejs. Til gengæld tror han, at vi kun lige har set toppen af krisen.
– I forhold til arbejdsløsheden er jeg ret pessimistisk, fordi frygten sætter sig i efterspørgslen hos forbrugerne. Samtidig kommer det meget an på, hvordan vores samhandelspartnere i udlandet kommer igennem krisen, og her ser det mange steder umiddelbart værre ud end hos os. Det rammer alle, hvis økonomien klapper sammen, men samtidig har vi pligt til at bruge krisen konstruktivt, siger Troels Blicher Danielsen.
Det handler for ham om at udnytte de erfaringer, som krisen også byder på. Videomøder og arbejde på afstand er pludselig blevet en del af de flestes hverdag, hvilket er oplagt at bygge videre på.
– Digitalisering er ikke et mål i sig selv. Det er det til gengæld at arbejde mere effektivt. Hvis man skal klare sig i den internationale konkurrence, så er man nødt hele tiden at optimere på sin forretning, siger Troels Blicher Danielsen.
På samme måde ser han et potentiale i at udnytte den teknologiske udvikling i installationsbranchen og resten af erhvervslivet.
– Alle produktdele i hele samfundet bliver mere og mere digitale. De leverer data, og den data kan man for eksempel omsætte til en serviceaftale med kunderne. Jeg ser et marked i vækst og med et stort potentiale, siger den kommende direktør.
Den grønne tidsalder
I øjeblikket er den grønne omstilling trængt i baggrunden af en virus med udspring i Kina, men det gør ikke klimakampen mindre relevant. Og på den anden side af krisen er der en grøn bølge, som venter. Det er den nødt til at gøre, mener Troels Blicher Danielsen, selvom enkelte partier i øjeblikket begynder at slække på de grønne ambitioner i skyggen af Corona.
– Investeringerne i at komme ud af krisen er nødt til at være grønne – ellers er det tudetosset. Jeg tror, at når man om 100 år kigger tilbage på denne tid, så vil man betegne tiden fra 1970’erne og frem til 2050, som den periode, hvor vi omstillede samfundet i en grøn retning, siger han.
Læs også: Teknikken er en nøglespiller i klimakampen
Han sammenligner det med industrialiseringens spæde begyndelse i slutningen af 1700-tallet og de følgende 100 år frem. Dengang var der også en masse bump på vejen.
– Den teknologiske udvikling drives også af kriser, så derfor er den nuværende krise samtidig en gylden mulighed for at finde nye løsninger, siger Troels Blicher Danielsen.
En strategisk træner
Troels Blicher Danielsen skifter position fra 1. maj, men han vil stadig have tæt berøring med den politiske spilleplade. Det gælder eksempelvis trepartsforhandlinger og overenskomster, hvor sidstnævnte godt nok lige er overstået for de kommende år.
– Det passer mig egentlig meget godt, at vi lige har gennemført overenskomstforhandlingerne for 2020. Enhver forhandling handler om at være godt forberedt, siger Troels Blicher Danielsen.
Mens han skal til at arbejde sig ind i installations- og metalbranchernes mange kringelkroge, så kender han Christiansborgs systemer ind og ud, hvilket han er overbevist om vil blive en fordel.
– Jeg kan på en måde oversætte og forstå, både hvad der bliver sagt mellem linjerne og spillet mellem ministerierne. Samtidig har jeg en stærk forhandlingserfaring, som jeg tror vil komme til gavn i kommende overenskomstforhandlinger, siger Troels Blicher Danielsen.
Det strategiske er ikke kun en del af arbejdslivet. Siden barndommen og langt op i voksenlivet har han dyrket håndhold og været træner. Han stopper kortvarigt op og tager tilløb i ordstrømmen for at forklare, hvorfor spillet er det bedste i verden.
– Håndbold er taktisk set helt unikt. Jeg mener stadig, det er det eneste spil, hvor man kan score som træner. Det er meget disciplineret spil, hvor taktik og strategi betyder meget, siger Troels Blicher Danielsen.
TEKNIQ Arbejdsgivernes nuværende administrerende direktør, Niels Jørgen Hansen, går på pension 1. maj, hvorefter Troels Blicher Danielsen tager over.
Læs også: Niels Jørgen Hansen går på pension