-
El
Den netop indgåede trepartsaftale om videre- og efteruddannelsessystemet er et vigtigt skridt for at sikre kvalificerede medarbejdere til fremtidens behov, mener TEKNIQ Arbejdsgiverne. Og helt konkret får de private virksomheder nu 160 millioner kroner tilbage, som de har betalt for meget.
De private virksomheder, der gennem en årrække har betalt til den såkaldte VEU-opsparing, kan nu se frem til at få 160 millioner kroner retur i 2023, som de samlet set har betalt for meget til ordningen.
Det sker på baggrund af den trepartsaftale, der blev indgået mellem arbejdsmarkedets parter og regeringen den 12. september.
Aftalen om voksen, efter- og videreuddannelsessystemet sikrer helt overordnet 360 millioner kroner ekstra om året, hvilket virksomhederne også vil få gavn af, lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Derudover bliver AMU-systemet moderniseret og digitaliseret. Det betyder blandt andet mere fleksibilitet og kvalitet for de virksomheder, der skal bruge systemet. VEU-refusionen stiger til 100 procent af dagpengene til virksomhed eller medarbejder ved deltagelse i et AMU-kursus.
Gør det nemmere for udlændinge
Et andet væsentligt skridt er tilskuddet via Omstillingsfonden, som hidtil har været midlertidigt.
- Virksomhedernes faglærte medarbejdere har i stigende grad brug for efter- og videreuddannelse på videregående niveau. Det gælder blandt andet på erhvervsakademierne og maskinmesterskolerne, hvor deltagerbetalingen er høj. Derfor er det helt afgørende, at virksomhederne og medarbejdere nu kan få tilskud til det, da aftalen gør Omstillingsfonden permanent, siger Tina Voldby, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
VEU-koordinatorer og sporskifteordningen bliver bevaret med aftalen - dog med reduceret økonomi. Ordningerne er nødvendige for at kunne opkvalificere ufaglærte medarbejdere til for eksempel fjernvarmesvejsere, kabel- og rørmontører, forklarer underdirektøren. Nu mangler der bare at blive ryddet nogle sten af vejen i forhold udenlandske medarbejdere.
- Vi har som samfund hårdt brug for at kunne tiltrække kvalificerede medarbejdere fra udlandet til at løse de mange opgaver, vi står over for. Derfor er det vigtigt, at udenlandske medarbejdere også får adgang til AMU-systemet og dermed mulighed for at tage de certifikat- og myndighedskurser, de skal bruge for at arbejde i Danmark, siger Tina Voldby.
De 160 millioner kroner, som virksomhederne nu får tilbage, betyder i realiteten, at de stort set får det retur, som de har indbetalt for 2023.
Læs hele aftalen