-
El
-
VVS
-
Industri
-
Beslagsmede
Ny aftale mellem DA og FH sikrer, at overenskomsterne hænger sammen med den nye barselsorlov, der træder i kraft 2. august 2022.
En ny overgangsordning til den nye barselslov betyder, at overenskomsterne også passer til ændringerne i den nye barselslov, der træder i kraft den 2. august 2022. Samlet set bliver der dog ikke ændret på antallet af uger, hvor virksomhederne skal betale til medarbejdere på barsel- og forældreorlov.
Det er essensen af en aftale, som netop er indgået mellem Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).
Det betyder helt konkret, at mor får ret til løn til 10 ugers barselsorlov og 9 ugers forældreorlov. Far/medmor vil have ret til løn under to ugers fædreorlov og 8 ugers forældreorlov. De resterende 3 ugers forældreorlov kan mor og far/medmor fordele mellem sig, og i den periode er det kun den ene, der har ret til løn.
Øremærket orlov
Det nye i barselsloven er til gengæld den øremærkede orlov, som bortfalder, hvis den ikke bliver brugt.
Det gælder for forældre til børn født fra den 2. august 2022 eller senere. Forældrene har hver ret til 24 ugers orlov, hvor 11 uger er øremærket til mor henholdsvis far/medmor. Hvis forældrene ikke bruger de øremærkede uger, så falder de bort, da de uger ikke kan ikke overdrages til den anden part.
Læs også: Sådan ser den nye barselslov ud
Det gælder til gengæld ikke for de resterende 13 uger, som forældrene frit kan fordele mellem sig. Der ændres ikke på mors ret til orlov 4 uger før forventet fødsel.
Betaling af løn under orlov
For overenskomstdækkede medarbejdere skal virksomheden følge reglerne for betaling under orlov i overenskomsterne og således ikke varsle ændringer for medarbejderne.
Overenskomsterne giver henholdsvis mor og far/medmor lønrettigheder i følgende perioder:
Mor har ret til betaling under 14 ugers barselsorlov og 5 ugers forældreorlov.
Far/medmor ret til betaling 2 ugers fædreorlov og 8 ugers forældreorlov.
De resterende 3 ugers forældreorlov kan fordeles mellem mor og far/medmor.
For at imødekomme de nye regler gældende fra 2. august 2022 er der behov for i en overgangsordning at justere betalingsrettighederne således, at de opfylder overenskomstens forudsætning om fuld refusion af barselsdagpenge:
Mor har ret til betaling under 10 ugers barselsorlov og 9 ugers forældreorlov.
Fire af de ni uger skal betales efter reglerne om barselsorlov i overenskomsten.
Far/medmor har ret til betaling under 2 ugers fædreorlov og 8 ugers forældreorlov.
De resterende 3 ugers forældreorlov kan fordeles mellem mor og far/medmor.
For de medarbejdere som ikke er overenskomstdækkede, vil betalingsforpligtigelsen under orlov enten være aftalt i en personalepolitik eller i medarbejderens individuelle ansættelsesvilkår.
Hvis det er aftalt, at mor har ret til betaling i flere uger end far/medmor så bør betalingsrettighederne med virkning fra den 2. august 2022 tilpasses for mor og far/medmor således, at de indeholder ligedeling af orlov med betaling.
TEKNIQ Arbejdsgiverne anbefaler, at ændringer sker i overensstemmelse med barselslovens ugefordeling, hvorved det sikres, at der ikke er forskelsbehandling af mor og far/medmors forældreorlovsrettigheder.
Ændringerne skal varsles med et passende varsel således de træder i kraft fra den 2. august 2022. Varslingen heraf vil efter TEKNIQ Arbejdsgivernes vurdering, som udgangspunkt, ikke kunne betragtes som væsentlige og derfor heller ikke skulle varsles med den enkelte medarbejders individuelle opsigelsesvarsel.
Ændringerne vil dog i særlige tilfælde, og efter en konkret vurdering, kunne betragtes som væsentlige af den enkelte medarbejder, såfremt kvinden er gravid eller i fertilitetsbehandling eller orloven er nært forestående herunder, at mor eller far/medmor har underrettet virksomheden om, at de ønsker at udnytte retten til fravær efter den 2. august 2022. I disse tilfælde er det TEKNIQ Arbejdsgivernes anbefaling, at der ikke ændres i de barselsrettigheder som er aftalt for den enkelte medarbejder.
Hvis der ikke sikres ligedeling af orlov med betaling, vil det potentielt kunne være i strid med ligebehandlingsloven og kunne udløse krav om betaling af en godtgørelse.
Hvis medarbejderen er funktionær, følger det af funktionærlovens § 7, at medarbejderen har ret til halv løn fra 4 uger før forventet fødsel og til 14 uger efter fødslen. Bestemmelsen omfattet alene kvindelige funktionærer, da den vedrører barselsorlov og er dermed en særregel i forhold til barselslovens betalingsrettigheder, idet den stiller kvindelige funktionærer bedre end barselslovens almindelige barselsregler om betalingsrettigheder.
Bestemmelsen er ikke i overensstemmelse med de gældende regler fra den 2. august 2022, men det er TEKNIQ Arbejdsgivernes vurdering, at den kvindelige funktionær uanset dette forsat vil have krav på halv løn i perioden 4 uger før forventet fødsel og indtil 14 uger efter fødslen.