-
Industri
En ekspert i metalprint skal i 2021 ud og banke på døre hos jyske SMV’ere inden for metal. De travle ejerledere skal tilbydes hjælp med at komme i gang med den nye teknologi uden store investeringer. Herning vil være kraftcenter på 3D Metalprint.
Dansk AM Hub og Herning Kommune står bag en offensiv over for mindre og mellemstore metalvirksomheder, som i løbet af de kommende tre år gerne skal få over 100 virksomheder til at teste den nye teknologi med metalprint af i produktionen.
Målet er metalvirksomheder i hele Jylland, men udgangspunktet bliver Herning, hvor kommune, universitet, erhvervsskole, udviklingscenter, erhvervsråd og industrien er gået sammen i 3 D Metal Alliancen. Kommunen har afsat halvanden millioner kroner til projektet de næse tre år.
-I vores område har vi en stor andel af produktionsvirksomheder, specielt indenfor metalindustrien. Denne styrkeposition skal vi værne om og udbygge yderligere ved bl.a. at skabe de bedst mulige betingelser for industriens teknologiske og digitale omstilling, siger Henrik Kjeldsen, der er erhvervschef i Herning Kommune.
Tid og penge
På Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier kan eleverne få undervisning i metalprint og prøve teknologien af på skolens egen metalprinter. Men det er få virksomheder, hvor lærlingene kan vende hjem til lærepladsen og sætte den nye viden i spil i produktionen.
-Jeg kan virkelig godt forstå, at en travl ejerleder med en virksomhed med 20 ansatte har svært ved at finde tid og finde penge til at teste print-teknologien af i sin egen produktion. Der er i hverdagen mange andre opgaver, der skal løses først. Det er den barriere, vi håber at kunne løse med vores nye opsøgende ekspert, der skal på landevejene.
Det siger direktør Frank Rosengren Lorenzen fra Dansk AM Hub. Med 46 mio. kr. i kapital fra Industriens Fond arbejder Dansk AM Hub for at udbrede additiv produktion/3D print og dermed også 3D metalprint i danske virksomheder. Hovedkontoret ligger i Valby, men den kommende ekspert vil arbejde ud fra Herning.
-Vores nye ekspert får printere med i bagagerummet, som vi vil tilbyde virksomhederne at låne i en periode. Det er vores erfaring, at man får mindre virksomheder i gang ved at lade dem lege og teste eksempelvis prototyper af i 3D printet plast. Næste skridt kan så blive at lade metalprinteren på enten Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier eller på AU Ingeniørhøjskolen i Herning printe projektet i metal, siger Frank Rosengren Lorenzen.
100 skal printe
Det ambitiøse mål er, at omkring 100 jyske metalvirksomheder i løbet af de kommende tre år gør de første erfaringer med metalprint på fabrikken. Efterfølgende skal de 40-50 af dem gerne have taget teknologien til sig og arbejde systematisk med 3D metalprint i deres forretningsmodel.
I dag er der i Danmark 400 virksomheder, der leverer alt fra batterier til små komponenter til bilindustrien. En virksomhed som BMW i Tyskland har allerede printet over en million komponenter. Skal man i længden levere til denne industri, så kan det blive afgørende, at man kan printteknologien.
-Et besøg af vores ekspert kan blive virksomhedens første skridt imod en fremtidig produktion med mindre spild, mindre materialeforbrug, mindre transport og mindre CO2-udledning. Vi håber, at der vil være stor interesse for vores tilbud, siger Frank Rosengren Lorenzen, der sammen med Herning Kommune netop står midt i ansættelsen af den nye udgående ekspert.
[factbox]
Om Dansk AM Hub
Dansk AM Hub er et initiativ indenfor 3D print teknologi og additive manufacturing (AM). Formålet er at fremme vækst, værdiskabelse og den grønne omstilling i danske små og mellemstore virksomheder. Målet er at gøre Danmark verdensførende i at anvende AM-teknologien til bæredygtighed og at være katalysator for det danske 3D print økosystem, herunder start-ups.
Dansk AM Hub er initieret af den private erhvervsdrivende fond, Industriens Fond og består at et mindre dynamisk team, der har kontor i Valby, som opererer hurtigt og agilt i et større netværk og med et globalt outreach.
[/factbox]
[factbox]
OM 3D Metal Alliancen
3D Metal Alliancen er etableret af en gruppe uddannelsesinstitutioner, videnscentre og erhvervsaktører med stærke rødder i Herning-området og med tætte bånd til den Midt- og Vestjyske produktions- og metalindustri. Initiativtagerne er: DAMRC, AU Ingeniørhøjskolen i Herning, Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier, Erhvervsrådet Herning & Ikast-Brande og Herning Kommune.
Målet med 3D Metal Alliancen er at udvikle et kraftcenter for uddannelser, kompetencer og innovation ved at satse målrettet på at skaffe dansk industri adgang til viden, uddannelser og kvalificeret arbejdskraft indenfor 3D-metalprint.
[/factbox]