Spørgsmål:
Vores lærling har igen sygemeldt sig. Da han i forvejen har et meget højt sygefravær, ønsker vi ikke længere at fortsætte samarbejdet. Vi er dog kommet i tvivl, om vi egentlig kan ophæve uddannelsesaftalen med hans høje sygefravær som begrundelse?
Svar
Sygdom er lovligt forfald, hvilket betyder, at en uddannelsesaftale som udgangspunkt ikke kan ophæves af denne grund.
Et højt drypvis sygefravær kan medføre driftsmæssige forstyrrelser på virksomheden. Men det kan også i nogle tilfælde medføre, at lærlingens uddannelsesforløb skal forlænges. Sygefraværet kan også have et sådant omfang, at det måske bliver vanskeligt for lærlingen at bestå skoleforløbet.
Er der tale om meget drypvis sygefravær, anbefales det, at man indkalder lærlingen til en samtale, hvor omfanget af det drypvise sygefravær påtales. I den forbindelse skal det forklares tydeligt, hvor det er uhensigtsmæssige, og hvor de driftsmæssige forstyrrelser ved det høje fravær opstår. Det er vigtigt, at der udarbejdes et referat af samtalen, så arbejdsgiver kan dokumentere, at forholdet er blevet påtalt.
Er sygefraværet efterfølgende fortsat et problem, anbefales det at give en skriftlig advarsel, så lærlingen kan rette ind og forsøge at nedbringe sit høje sygefravær. En skriftlig advarsel kan ofte medvirke til, at medarbejderen får øjnene op for alvoren i det påtalte
Ifølge Erhvervsuddannelsesloven er de første 3 måneder af oplæringstiden en gensidig prøvetid, hvilket betyder, at uddannelsesaftalen kan ophæves af begge parter uden særlig begrundelse og uden varsel. Efter prøvetiden kan uddannelsesaftalen som hovedregel ikke ophæves, medmindre virksomheden og lærlingen er enige om det.
Misligholder en af parterne i uddannelsesaftalen væsentligt sine forpligtelser, kan den anden part hæve aftalen. Sygdom, herunder betydeligt drypvis eller langvarig sygdom, vil som udgangspunkt ikke være en væsentlig misligholdelse af uddannelsesaftalen, da sygdom er lovligt forfald. Men omfanget kan dog nå et sådant niveau og med så mange driftsmæssige forstyrrelser til følge, at der eventuelt kan være grundlag herfor. Det vil dog altid være en konkret vurdering, og ifølge retspraksis ”skal der en hel del til” for, at sygefraværet kan udgøre en ophævelsesbegrundelse.
Risikoen ved en uberettiget ophævelse af en uddannelsesaftale er en godtgørelse på kr. 40.000 eller kr. 53.000 - afhængigt af om lærlingen er almindelig eller voksenlærling.
Det anbefales at kontakte TEKNIQ Arbejdsgivernes Afdeling for Overenskomst og Jura med henblik på en vurdering af disse typer sager.