-
El
-
VVS
-
Industri
-
Beslagsmede
Solcelleanlæg op til 125 kW bliver nu en del af den såkaldte positivliste, der skal gøre det lettere for blandt andre installatører, når anlæggene skal tilmeldes hos netselskaberne.
Mindre bøvl med landets mange tagflader, lover Green Power Denmark nu. Årsagen er den såkaldte positivliste, der nu bliver udvidet til at omfatte anlæg helt op til 125 kW, hvilket svarer til cirka 20 parcelhustage. I dag går grænsen ved 50 kW-anlæg.
- Vi har længe peget på, at sagsbehandlingen hos mange netselskaber er alt for besværlig og langsommelig, når solcelleanlæggene skal tilsluttes nettet. Derfor er det meget positivt, at der nu bliver gjort noget for at gøre systemet mere smidigt, siger Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
På positivlisten står en række anlæg, der overholder en række tekniske betingelser for nettilslutning. Ved at udvide listen op til 125 kW-anlæg vil endnu flere anlæg have en form for forhåndsgodkendelse, så de kan kobles på elnettet. Anlæg mellem 50 kW og 125 kW kræver dog stadig en konkret beregning af elkvaliteten, før de kan kobles på.
Læs også: Solcelle-tilmeldinger er fast arbejde
En af de installatører, der jævnligt bokser med at få tilmeldt solcelleanlæg, er Dalmose El-Service nær Slagelse.
- Det kan tage over en time per tilmelding af et solcelleanlæg, og når vi sælger mange anlæg i øjeblikket, så løber det op. Forrige uge solgte vi eksempelvis 15 anlæg, sagde Ole Richter Christensen, elinstallatør og direktør i Dalmose El-Service.
Virksomheden optrådte i analysen ”Sol over Danmark”, som blandt andre TEKNIQ Arbejdsgiverne udgav i september i år. Den satte fokus på de mange rigide regler og besværlige arbejdsgange, der i dag er en hindring for at udnytte solcellestrømmen på landets mange bygningstage.
Her indgik 10 anbefalinger til politikerne for at få sat skub i udviklingen. En af dem var at få netselskaberne til aktivt at fremme flere solcelleanlæg, da de på mange måder er en nøglespiller i den udvikling.
- Det er udvidelsen af positivlisten et eksempel på. Nu håber vi så på, at leverandører og producenter også vil spille med ved at levere den fornødne dokumentation, så listen kan blive så brugbar som muligt for installatørerne, siger Troels Hartung.
Fakta:
Green Power Denmark (tidligere Dansk Energi, red.) administrerer positivlisten, som i øjeblikket omfatter:
- 690 solcelleinvertere – heraf 92 optaget i år.
- 213 batterier og andre energilagre – heraf 47 optaget i år.
- 21 vindturbiner – heraf 15 optaget i år.
- En tovejsladestander (V2G).
- 12 ’øvrige anlæg’.
Læs mere her
Kilde: Green Power Denmark