-
El
-
VVS
-
Industri
-
Beslagsmede
Novo Nordisk vil rykke til Odense for at øge produktion og skaffe mere arbejdskraft. En kommende fabrik med forventet flere tusinde ansatte vil give ordrer til lokale metalvirksomheder – men også øge konkurrencen om smede, rørlæggere og elektrikere, frygter branchen.
Fantastisk!
Det er det ord, som økonomichef Tina Jensen i CJ Stainless Solution benytter om effekten af at have Danmarks største medico-virksomhed i lokalområdet, når man er ekspert i rustfaste anlæg og produktion. Og det er CJ Stainless Solution, der i over 40 år har leveret projekter og rustfrie anlæg til Novo Nordisk i Kalundborg.
Virksomheden har i dag omkring 80 ansatte inklusiv de indlejede faglærte, der arbejder for virksomheden. Novo Nordisk er en af største kunder. Og virksomheden udvider voldsomt ved fabrikken i Kalundborg, samtidig med at der nu er tegnet en betinget købskontrakt i Odense om at købe et gigantisk erhvervsområde på 87 hektarer industrijord til endnu en fabrik.
Målet er ifølge funktionschef Kristina Lee fra Novo Nordisk at udbygge løbende i Odense de kommende 15 år og ansætte ”nogle tusinde” fra det fynske opland og miljøet omkring Syddansk Universitet. Men hvordan kommer man ind i varmen som leverandør til en multinational medico-koncern?
Høje krav
- Det er krævende at arbejde for medico-industrien. Dokumentation og certificeringer er en ting. Noget andet er at kunne arbejde som ekstern i en så stor virksomhed med høje krav og en bestemt kultur. Man skal godkendes og forstå virksomheden. Det er ikke ”bare” et smedefirma, der får lov at arbejde på de kritiske anlæg i medicinproduktionen. Det kræver års samarbejde og erfaring, siger Tina Jensen.
Kalundborg-virksomheden ligger i et smørhul med de store investeringer, der er i byen i øjeblikket.
- Den største udfordring er, at der er kamp om de dygtige faglærte og ufaglærte både hos Novo og kollegaer i byen. Novo ansætter i stor stil, og det går ud over andre virksomheder i byen lige fra slagteren til pladesmeden - sågar også os selv, siger Tina Jensen.
Mangler faglærte
På Fyn er det også konkurrencen om arbejdskraften, som Fleming Frederiksen har haft lidt i baghovedet, siden Novo kom med den store fynske erhvervsnyhed. Han driver Svend Frederiksen Maskinfabrik og leverer en del til de fynske robot-virksomheder.
- Medico-industrien står ikke højt på vores liste lige nu. Vi arbejder en del for den fynske robotindustri og har vores ordrebøger godt fyldt op. Faktisk ville det være svært at tage større ordrer ind, sådan som situationen er netop nu omkring arbejdskraft. Vi og mange andre fynske firmaer mangler jo de smede, rørlæggere og elektrikere, som Novo vil komme til at skabe enorm efterspørgsel på de kommende år, siger Fleming Frederiksen fra Svend Frederiksen Maskinfabrik i Ringe.
I Kalundborg henter CJ Stainless Solution en lang række faglærte fra hele Jylland ind som indlejede medarbejdere på en 4-dages arbejdsuge for at supplere staben af faste medarbejdere.
- På sigt kan jeg da godt være lidt bekymret for, at disse dygtige fagfolk stopper i Odense og får arbejde hos Novo eller hos underleverandører i området omkring virksomheden i stedet for at køre til Kalundborg og arbejde for os. De vil være svære at undvære, siger økonomichef Tina Jensen.
Giganten kommer
Fleming Frederiksen kalder det både en god nyhed og et muligt problem at få en gigant som Novo Nordisk til Odense.
- Selvfølgelig er det positivt at få sådan en gigantisk virksomhed til et område som Fyn. Men det gør det endnu vigtigere at fastholde dagsordenen om den mangel på faglærte, som for alvor truer de kommende år. Den ene undersøgelse efter den anden påpeger problemets voksende omfang – og det skal vi lykkes med at få ændret for at få mere gavn end problemer ud af at få Novo Nordisk til Odense, siger Fleming Frederiksen.