-
Industri
Aalborg Kommune har som den første herhjemme godkendt nye altaner efter nye fortolkninger, der sparer rådgiverudgifter og tid. Den kamp har Vestbjerg Smede- og Maskinværksted ihærdigt kæmpet på hele branchens vegne.
Efter en utrættelig og lang kamp på ord og fortolkninger har Mette og Jan Lildal fra Vestbjerg Smede- og Maskinværksted fået tilladelse til at sætte 17 altaner op i boligområdet Provstejorden i Aalborg. Altanerne på det gule murstensbyggeri vækker stor glæde hos beboerne i de lave blokke med tre etager.
Og glæden er endnu større hos Vestbjerg Smede- og Maskinfabrik, der har produceret de klassiske, galvaniserede altaner. Byggesagen hos Aalborg Kommune har været et helt år i behandling. Her har Mette Lildal arbejdet for, at kommunen skulle acceptere en ny fortolkning af BR18, der sparer sagsbehandlingstid samt udgifter til en specialist – en certificeret statiker.
-Diskussionen handler kort sagt om, hvorvidt en ny altan er en ny konstruktion? Eller er det en simpel ombygning i en eksisterende konstruktion? Bolig- og Planstyrelsen åbner op for den fortolkning, som vi gerne ser hos kommunerne. Men det har Aalborg kommune ikke ville give tilladelser ud fra før nu, siger Mette Lildal.
Aalborg skal vise vejen
TEKNIQ arbejdsgiverne har siden indførelsen af den nye certificeringsordning i januar 2020 fremhævet udfordringerne med netop simple ombygninger overfor myndighederne. Ved årsskiftet trådte så nye regler i kraft, hvor altaner efter Bolig- Planstyrelsens vurdering kan opfattes som en simpel ombygning, der kan indplaceres i en lavere konstruktionsklasse efter BR18. Rykker en altan fra konstruktionsklasse 2 til klasse 1, så skal der ikke en certificeret statiker til at godkende og dokumentere byggeriet. Det kan en ingeniør gøre. Altanens placering, størrelse, monteringsmetode samt den statiske virkemåde af altanen indgår i vurderingen af indplacering i konstruktionsklassen.
- Mit store ønske er nu, at andre danske kommuner ser til Aalborg og fortolker reglerne om opsætningen af altaner på samme måde. Vi har projekter over hele landet og har brug for, at andre kommuner følger med, siger Mette Lildal.
Stor respekt
Hos TEKNIQ Arbejdsgiverne er der stor respekt for den vedholdenhed hos Jan og Mette Lildal over for den store nordjyske kommune, der i sidste ende har båret en ny fortolkning igennem.
-Vi appellerer til alle landets kommuner om at følge dette eksempel fra Aalborg kommune, når det gælder opsætning af altaner. Hurtigere sagsbehandling og sparede rådgiveromkostninger vil gavne borgerne, leverandørerne og i sidste ende også kommunerne. Derfor bør alle kommuner følge Bolig- Planstyrelsens anbefalinger på samme måde som i Aalborg, siger chefkonsulent Alexander Ulrich, TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Bolig- og Planstyrelsen arbejder på at lave en vejledning på BR18, der også vil omfatte altanerne. Men det er den enkelte kommune, der i henhold til byggelovens § 16 C er bygningsmyndighed, og som derfor træffer konkret afgørelse i hver enkelt byggesag.
- Derfor er det så vigtigt at få udbredt kendskabet til Aalborgs fortolkning og forståelse af disse regler så hurtigt som muligt, siger Alexander Ulrich fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.