-
El
-
VVS
-
Industri
-
Beslagsmede
Landets erhvervsskoler skal én gang for alle sige farvel til lummer værkstedshumor og sørge for inkluderende rammer, hvis man gerne vil have flere kvinder på erhvervsskolerne. Sådan lyder det samstemmende fra TEKNIQ Arbejdsgiverne, erhvervsskole og elevorganisation. Ny kampagne skal være med til at sætte fokus på det gode undervisningsmiljø.
Du træder forventningsfuldt ind ad døren på den lokale erhvervsskole og bliver mødt af en kalender med halvnøgne damer på væggen. Det er ikke et ukendt fænomen blandt landets erhvervsskoleelever – men det skal være slut, lyder det både fra TEKNIQ Arbejdsgiverne, erhvervsskolen TEC og Erhvervsskolernes Elevorganisation.
- Det kan ikke passe, at man som ungt menneske skal forholde sig til forældede kalendere med halvnøgne damer, når man gerne vil tage en erhvervsuddannelse som eksempelvis elektriker eller smed på en erhvervsskole. Det sender et helt forkert signal og hører ikke hjemme, når vi samtidig er optagede af at få flere dygtige unge af alle køn ind på uddannelserne, siger Tina Voldby, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Føler sig udenfor
Samme melding kommer fra Erhvervsskolernes Elevorganisation (EEO), som heller ikke kan se formålet med at have kalendere eller anden udsmykning af kvinder på væggene.
- Det virker stødende, og det er absolut ikke fedt at blive mødt af den slags, når man møder op for at få undervisning. Problemet er jo, at man på den måde udelukker halvdelen af befolkningen, som kommer til at føle sig udenfor, siger Julie Kølskov Madsen, der er formand i EEO.
Af samme årsag sender TEKNIQ Arbejdsgiverne nu en række kalendere med titlen “Kom og tag mig – NED" ud til landets erhvervsskoler. Kalenderne viser en række situationer, hvor man absolut ikke kunne forestille sig at finde plakater med halvnøgne damer – for eksempel hos frisøren eller bedemanden. Kalenderen er derfor forsynet med teksten: “Hvis den ikke hører hjemme her, så hører den nok heller ikke hjemme på din erhvervsskole”.
Håbet er, at kalenderen kan være et værktøj til dialog om kultur og adfærd for at sikre et godt arbejdsmiljø for alle, og det glæder blandt andre erhvervsskole TEC, der dækker Storkøbenhavn.
- Ingen – uanset køn – bør træde ind ad døren til deres uddannelse for at blive mødt af en nøgenkalender på væggen. Det handler ikke bare om en kalender, men om en sexistisk jargon, som vi skal have brudt med. Især når vi gerne vil have flere kvinder til at søge ind på traditionelt mandsdominerede uddannelser. Og det ved jeg heldigvis, at mange erhvervsskoler arbejder målrettet med, så alle kan føle sig velkomne, siger Morten Emborg, der ud over at være direktør for TEC også er bestyrelsesmedlem i Danske Erhvervsskoler- og Gymnasier (DEG).