-
VVS
Ny undersøgelse viser, at særligt naturgaskunderne overvejer at supplere med en luft/luft-varmepumpe. Og det kan i nogle tilfælde være et godt alternativ til at skifte hele energikilden, lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Med udsigten til tårnhøje gasregninger overvejer nogle naturgaskunder nu at investere i en luft/luft-varmepumpe for at kunne holde temperaturen oppe i boligen.
Det fremgår af en ny undersøgelse fra Bolius, der har set nærmere på, hvordan danskerne sparer på energien.
Et repræsentativt udsnit er blevet spurgt om, de påtænker at supplere boligens varmekilde med en eller flere ekstra varmekilder. Her svarer blot fire procent, at de overvejer en luft/luft-varmepumpe, men det interessante er gaskunderne. Ud af den gruppe svarer 12 procent, at de overvejer den type varmepumpe.
- Det kræver mange overvejelser for at finde frem til den rigtige løsning for den enkelte husejer, men for nogle af dem kan det give god mening at investere i luft/luft-varmepumpe i stedet for en luft/vand-varmepumpe, der kræver en helt anden investering. Det kunne for eksempel være naturgaskunder, der ved, at de om få år vil blive tilbudt fjernvarme, siger Richard Schalburg, specialkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Adskillige boligejere venter i øjeblikket på at få besked om, hvordan deres fremtidige forsyningssituation ser ud. Regeringen varslede tidligere på året, at alle boligejere skulle have besked senest ved årsskiftet, om de kan forvente fjernvarme i løbet af de kommende år og senest i 2028.
Læs også: Vild vækst i varmepumpesalg trods afmatning
Undersøgelsen tager derudover temperaturen på danskernes lyst til at spare på både el over varme. Set over året er der gradvist sket en større bevidsthed blandt forbrugerne om at spare på energien. Det er nærmest blevet en folkesport at tjekke elpriser, hvor 37 procent gør det dagligt. Sidste år var det blot 7 procent. Økonomisk gevinst er topscorer i forhold til motivationen, og langt de fleste har høstet de lavthængende frugter i form af LED-pærer og huske at slukke for lyset. Men der er jo også andre mere tekniske områder, hvor installatørerne kan hjælpe kunderne med at spare på energien.
- Det kunne for eksempel være en ny cirkulationspumpe, der bruger væsentligt mindre energi eller termostatstyrede radiatorventiler med elektronisk automatik, der sænker temperaturen for eksempel om natten eller i arbejdstiden, siger Richard Schalburg.
I Bolius’ undersøgelse erklærer en fjerdedel netop, at de vil sænke temperaturen i boligens forskellige rum for at spare. Indtil videre er det bare meget minimalt, hvad de reelt har gjort, viser undersøgelsen.
I oktober var der i gennemsnit 20,3 grader i stue/køkkenalrum. Da boligejerne blev spurgt om det samme i januar i år, var temperaturen 21,1 grader i gennemsnit – altså en sænkning på 0,8 grader. Til sammenligning er alle offentlige administrationsbygninger pålagt at sænke temperaturen til 19 grader. I børneværelserne og soveværelserne var forskellen endnu mindre i de målte temperaturer.
Undersøgelsen er gennemført mellem den 19. og 24. oktober af analyseinstituttet YouGov blandt 1.014 repræsentativt udvalgte danskere over 25 år.