-
Beslagsmede
Gerners Beslagsmed har fire ansatte. For første gang har firmaet netop nu en kvindelig lærling. Og for endnu mere første gang er der en gravid lærling. Det skal branchen lære at tilpasse sig til, mener Søren Gerner – mester og kommende morfar.
Mester og morfar i én og samme person. Det er situationen hos Gerners Beslagsmedie i Taastrup, hvor den 20-årige Julie både er en tydelig gravid datter og beslagsmedelærling.
- Der kommer netop i disse år mange unge kvinder ind i vores fag. Det er fint, og de er dygtige. Men dermed bliver graviditeter en del af nogle ansættelser, og det skal vi lære at tilpasse os som mestre, siger Søren Gerner.
Risikoen
En af mesters første tanker efter at have fået at vide, at Julie og kæresten skulle have et barn, var spørgsmålet om, hvornår hun så skulle gå fra for at undgå unødige risiko under arbejdet.
- Uanset om det er min datter eller ej er det vigtigt, at en gravid i stalden kan arbejde forsvarligt og uden at risikere noget. Man kan jo ikke forudsige alt, men både mine svende og jeg tænker da hele tiden på Julies tilstand, når vi vælger opgaver til hende i løbet af dagen, siger Søren Gerner.
Vigtig forskning
Mester har både tænkt på de tunge løft af benene og risikoen for spark eller for at blive klemt imod en væg af en flere hundrede kilo tung hest. Derfor glæder det også mester og kommende morfar, at Arbejds- og miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital har taget Julie og hendes belastning i arbejdet ind i et forskningsprojekt
- Sidst i graviditeten er kvinden helt naturligt mindre adræt, når man skal reagere eller flytte sig hurtigt. Derfor skal de gravide nok helst gå fra tidligere end i andre fag. Det er bare en præmis, når der kommer unge kvinder ind i faget. Det skal vi tilpasse os som mestre, siger Søren Gerner.
Den kommende fødsel gør Søren Gerner til morfar for første gang. Julie venter en dreng – og den kommende mor håber selv på at kunne arbejde til uge 30.
Precise – En undersøgelse af sammenhængen mellem belastende arbejde og graviditetens forløb
-
Forskningsprojekt på Bispebjerg Hospital
Samt fødeafdelinger i Roskilde, Herlev, Holbæk og Hvidovre
Deltagere: 200
Indhold:
- • Egne registreringer af aktivitet.
- • Observation af løft og belastning af deltager
- • Automatisk måling på den gravide via måleudstyr
- • Spørgeskema til 3.000 kvinder
Det overordnede formål med forskningsprojektet PRECISE er således at få mere præcis viden om gravides arbejdsmiljø, der kan bruges som udgangspunkt for at skabe et sikrere arbejdsmiljø for gravide med mere detaljerede vejledninger, bedre tilrettelæggelse af arbejdet og bedre individuelle risikovurderinger.