-
Industri
-
El
-
VVS
-
Beslagsmede
Den nye børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye mødte i weekenden talentfulde lærlinge på Skills i Fredericia, og som minister er han parat til at prioritere uddannelser inden for smed, el og vvs for at sikre den grønne omstilling.
Erhvervsuddannelserne er prioriteret højt på den nye regerings liste. Det er der ingen tvivl om, når man taler med den mureruddannede, nye undervisningsminister Mattias Tesfaye. Murertøjet er skiftet ud med jakkesættet, men hjertet banker tydeligt for det faglærte Danmark.
- Vi kan ikke risikere, at den grønne omstilling i Danmark går i stå på grund af mangel på arbejdskraft inden for eksempelvis installation og metal. Derfor vil jeg prioritere disse områder, der er så vigtige for hele samfundet, siger Tesfaye i et interview som optakt til Skills i Fredericia.
Færre skræddere
Personligt glæder ministeren sig til turen rundt i hallerne i Fredericia, hvor han satser på at få set godt håndværk og få snakket med en række af deltagerne om deres uddannelser og gode og dårlige erfaringer fra erhvervsskolerne. Men tag ikke fejl af begejstringen. Som minister er Tesfaye også klar til at prioritere blandt de over 100 faglærte uddannelser.
- Det er ikke alle erhvervsuddannelser vi har lige meget brug for. Datamatikere, skræddere, dyrepassere. Dem er der mere end nok af. Men en vigtig omstilling af dansk energi kræver helt andre kvalifikationer, og derfor skal disse uddannelser være mere attraktive, siger ministeren.
Det handler om mere attraktive lokaler til undervisning, helt opdateret teknologi, maskiner og undervisningsmidler samt gode undervisere.
- Mureruddannelsen, som jeg tog, kræver ikke så meget teknologi. Men uddannelserne inden for metal og installation arbejder med teknologi, hvor udviklingen går hurtigere. Det skal i undervisningen opleves helt up to date af eleverne på erhvervsskolerne for at være attraktivt. Skolerne skal opdateres og være tidssvarende på alle områder, siger Tesfaye.
Mindre frafald
Et mere interessant skolemiljø skal også være med til at gøre en forskel på et andet indsatsområde for den nye undervisningsminister: Frafaldet på erhvervsuddannelserne.
- Alt for mange unge falder fra undervejs imellem grundforløbet og hovedforløbet. Kunne vi nedbringe dette frafald, så kan vi også sikre mere faglært arbejdskraft i Danmark. På samme måde falder mange også fra uddannelsen ude på virksomhederne. Kan vi nedbringe frafaldet, så er vi nået langt, siger Tesfaye.
Rekrutteringen til erhvervsskolerne er faldet igennem de seneste 10 år. I 2022 begyndte kun 64.000 på en erhvervsuddannelse. Det er et fald på 13 procent i forhold til 2021, hvor 73.000 startede på en erhvervsuddannelse. Netop nu frem imod sommeren vil ministeren gerne have forældrene til at gøre en aktiv indsats hjemme ved spisebordene. Alle forældre vil det bedste for deres børn. Men en god diskussion og udfordring af det automatiske valg af gymnasiet er et forslag fra ministeren til forældre til teenagere netop nu.
Forældrenes rolle
- Jeg vil gerne have, at forældre via snakken ved køkkenbordet er med til at gøre en erhvervsuddannelse til en lige så naturlig valgmulighed som gymnasiet. Mange unge snyder sig selv for attraktive uddannelser, fordi de bare vælger gymnasiet. Og der er for mange på gymnasierne, der slet ikke skulle være der. Vi kommer derfor til at se på adgangskravene.
Undervisningsministeren har også fokus på at gøre folkeskolen mere praktisk orienteret med inspiration fra en række af vores nabolande.
- Men det handler ikke bare om at lave en bordskåner i 6. klasse. Det handler om et mere bredt dannelsesbegreb, hvor eksempelvis matematik ikke bare er teori, men noget eleverne skal bruge og arbejde med i praksis. Man kan jo med matematik både udregne et areal, docere medicin og beregne en beskæring. Mere praktiske elementer i folkeskolen kan derved modarbejde skoletræthed og give eksempelvis flere drenge viden og mod på en erhvervsuddannelse. Derfor skal det praksisfaglige fylde mere i udskolingen, lyder vurderingen fra undervisningsministeren.
Ministerens egne børn
Ministeren og mureren har selv tre børn derhjemme. Mon en af dem også får en faglig uddannelse?
- Jeg vil anbefale forældre at tage deres børn med, når der skal laves noget praktisk derhjemme: Lappe en cykel, lave god mad i køkkenet, sætte et hegn op med loddestok. Vis børnene, hvor spændende det kan være at bruge hænderne og selv skabe noget. Men derudover har jeg ikke tænkt mig direkte at overtale mine børn, når de skal vælge uddannelse. Men jeg vil gøre en indsats for, at erhvervsuddannelserne står som en naturlig mulighed, som de skal vælge til eller fra, siger Mattias Tesfaye.
Blå bog:
Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye
Alder: 41 år.
Fødested: Aarhus.
Søn af: Tesfaye Mamo og Jytte Svensson.
Nationalitet: Dansk.
Uddannelse: Uddannet murersvend, Skanska og Århus Tekniske Skole, 1998-2001.