-
Beslagsmede
40-årige Lene Kongstad er nyt bestyrelsesmedlem i beslagsmede-sektionen. Mød den engagerede smed fra Brøndby i dette portræt.
Virksomhed: Lenes Beslagsmedie, Brøndby
Forretningsområde: Radius 20-30 km fra Brøndby
Alder: 40 år
Uddannet: 2008
Lærepladser: Første tre år hos Kurt Larsen, Allerød. Sidste år hos Mads Piepenbrink på Amager.
Egne heste: Islændere
Yndlingsværktøj: Min hammer. Den skal ingen løbe med:)
Facebook: Lenes Beslagsmedie
Hvad vil du gerne arbejde med som nyt medlem af bestyrelsen for sektionen for beslagsmede under TEKNIQ Arbejdsgiverne?
Jeg interesserer mig meget for alt inden for uddannelse samt løbende udvikling af vores fag og vores kunnen. Det er desværre næsten altid de samme 20 smede, der kommer til forskellige kurser inden for vores fag. Resten ser vi ikke. Det er ærgerligt, fordi der løbende kommer mere viden om heste og om vores fag, som kan højne niveauet for vores daglige arbejde ude i staldene.
En elektriker går jo også på kurser igennem årene for at lære det nyeste inden for sig fag. Det vil jeg gerne arbejde for, at vi beslagsmede også kommer til alle sammen.
Hvorfor valgte du at blive beslagsmed?
Jeg er egentlig uddannet inden for landbrug med kvæg og heste som linje. Men på et tidspunkt måtte jeg stoppe pga smerter især udløst af en skulderskade fra det gentagne arbejde med malke-maskinerne. Jeg ville meget gerne noget med heste, men eksempelvis veterinærsygeplejerske ville alle andre jo også være, så det gik ikke.
Der var ikke mange kvindelige lærlinge inden for beslagsmede, men jeg blev trodsig og satte mig for, at det skulle kunne lade sig gøre. Det lykkede til sidst at få en plads hos Kurt Larsen i Allerød, og jeg blev både glad for lærepladsen og uddannelsen. Det var også et godt valg for min krop. Den har kunnet holde til arbejdet som beslagsmed.
Du skiftede læreplads undervejs?
Jeg havde på skolen prøvet at varmesko, og den teknik blev jeg meget interesseret i og begejstret for at arbejde med. Det kunne jeg komme til hos Mads – og det var eneste grund til at skifte læreplads. I dag varmeskoer jeg alle heste uden undtagelse.
Hvad siger kunderne til varmeskoning?
I starten var nogle hesteejere lidt bekymrede og skeptiske. Det var nervøse for, hvordan hestene ville reagere på røg, lyd og lugte eksempelvis. Men alle heste kan lære at stå stille og blive varmeskoet. Og så får de bagefter sko, der sidder bedre. Ved at varmesko bliver hov og sko en tætter enhed, der sidder bedre og forhindrer, at der kommer skidt ind. Nu ved alle mine kunder, at det er den måde jeg skoer alle heste. En del hesteejere vælger mig i dag, fordi jeg gør det. Og det sker med en hel fast turnus på seks uger hos alle kunder.
Hvad er en god opgave for dig?
Det er en speciel opgave, hvor jeg skal gøre noget for en hest, der har et problem eller en speciel hov. Måske skal der laves en ekstension eller en bredere eller smallere sko. Med en varmeskoning oplever jeg, at det er nemmere at lave den helt rigtige sko. Pasformen imellem de to materialer – hoven og skoen – bliver bedre.
Hvor mange heste skoer du om dagen?
Typisk fire til fem heste – afhængig af om de er fra samme stald. Jeg kører ikke med fast fridag, men tilpasser dagene, så alle ikke er fulde af aftaler. Jeg takker nej til nye kunder med mindre de er i en stald, hvor jeg alligevel kommer.