-
Industri
JPBC A/S har ansat en ingeniør til at udvikle, beregne og synliggøre bæredygtighed i produktionen med 100 mand. Resultaterne opgøres årligt i en udviklingsrapport til ejer, kunder, medarbejdere, leverandører og finansielle samarbejdspartnere. Virksomheden er forud for kommende EU-regler.
Ordentlighed er en grundværdi hos JPBC med 100 ansatte i Rødkærsbro. Virksomheden er eksperter i rør- og pladebearbejdning. Ordentlighed gælder i det jyske i forhold til kunder, medarbejdere, omverdenen – og vores fælles miljø og klode. Bæredygtighed er nu i fuld fokus.
- De sidste par år har vi arbejdet på at få hul på at arbejde med den påvirkning, som sådan en metalvirksomhed som vores har på miljøet omkring os. Det har været rigtig, rigtig svært at få hul på det emne, men også nødvendigt. Vi vil være de første – og vi tror på mulighederne i det.
Det siger Henrik Høgh, indehaver af JPBC og fabrikant, som han foretrækker at titulere sig selv i rollen som daglig leder af virksomheden. Der er travlt på virksomheden, der på godt et år er vokset fra omkring 70 til snart 100 ansatte. Fabrikanten har sat sig for at vise, at mulighederne i den grønne omstilling er så gode, at de også i sidste ende vil give mening og en sund bundlinje.
Ingeniør Jan Johansen har ansvaret for bæredygtighed i metalvirksomheden
Bæredygtighedsrapport
For at fastholde denne nye retning for JPBC har Henrik Høgh taget to markante skridt: Procesingeniør Jan Johansen er ansat med bæredygtighed som en del af sit daglige ansvarsområde. Samtidig er det besluttet at udgive en årlig udviklingsrapport over JPBC’s påvirkning af miljøet samt virksomhedens udvikling inden for bæredygtighed.
Tre af de 17 verdensmål har virksomheden valgt at fokusere på for at skabe de mest markante ændringer:
- Bæredygtig Energi
- Anstændige jobs og økonomisk vækst
- Ansvarligt forbrug og produktion
- Alle 17 verdensmål er vigtige. Vi har brugt tid på at vælge tre mål ud, som giver mening for os – og dermed kan skabe vigtige resultater, hvis vi på JPBC arbejder med dem, siger procesingeniør Jan Johansen, der blev ansat for et år siden med bæredygtighed, miljøledelse og kvalitet som arbejdsområder.
Regnskab for bæredygtighed
De første resultater er håndgribelige. Der er nu skrevet og trykt en JPBC-udviklingsrapport for 2022 med titlen ”Verdensmål for bæredygtig udvikling.” I fremtiden vil rapporten udkomme årligt med en afrapportering på udviklingen på de udvalgte indsatsområder. Bæredygtighed får således sit årlige ”regnskab” på lige fod med økonomien.
Af rapporten for 2022 fremgår det, at noget så enkelt som at skifte fra lysstofrør til LED i to fabrikshaller har sparet 10 procent af det årlige strømforbrug – 100 mWh.
- Samtidig har vi investeret i nye og dermed mindre energikrævende maskiner. Vi har således kunnet øge produktionen og ansætte 30 personer mere - og samtidig har vi sparet 11 procent i strømforbruget, siger Jan Johansen, er der gået efter de lavt hængende muligheder som de første.
Et andet eksempel er udskiftning af de gamle truck-opladere til nye og mere effektive til JPBC’s 10 el-trucks. Den investering er tjent hjem på bare tre år.
Egen energiproduktion
Men enkle energibesparelser vil ikke komme til at stå alene. I rapporten beskrives, hvordan man på en række fronter kan arbejde hen imod mere bæredygtig energi, som er verdensmål nummer 7. Udviklingsmålene er eksempelvis:
- Udnytte tagareal til solceller og dermed producere energi til den daglige drift
- Opsætte elbil ladestandere til kunder, medarbejdere og besøgende
- Skift til bæredygtig fjernvarme
- Udnytte overskudsvarme fra maskiner
- Beregne CO2-aftryk
- I 2023 skal vi således vurdere og tage stilling til en række initiativer, der vil kræve større investeringer, men også gøre os mere bæredygtige, siger Jan Johansen.
Målgrupperne
Men hvem er egentlig den mest vigtige målgruppe med den nye bæredygtighedsrapport? Fabrikanten vil helst ikke rangordne målgrupperne.
- Alle er vigtige på hver deres måde. Kunderne selvfølgelig – uden deres ordrer ingen virksomhed. Men uden kompetente medarbejdere er der heller ingen produktion. Så vi skal tiltrække unge og fastholde nuværende ved at være en ansvarlig virksomhed. Miljø og bæredygtighed er vigtigt for alle parter omkring en virksomhed, siger Henrik Høgh.
Dokumentation på bæredygtighed har endnu ikke været et krav fra kundesiden i Rødkærsbro. Men den første rapport har udløst respekt hos en række kunder, der er betydeligt større, men som ikke er så langt på bæredygtighed. Samtidig er der begejstring fra de finansielle partnere – banker og kreditforeninger.
- Jeg glæder mig over den gode modtagelse af vores initiativer på bæredygtighed. Men jeg er også meget bevidst om, at vi ikke må ende med ”greenwashing.” Vi er forud for de krav, der vil blive stillet til metalbranchen de kommende år. Men der er meget at arbejde med endnu, og vi skal sikre, at vi kan dokumentere udviklingen, siger Henrik Høgh.
Henrik og Belinda Høgh har valgt at fokusere på at udvikle bæredygtighed
”Pragmatisk og godt på vej”
En vigtig samarbejdspartner for JPBC i processen har været Business Viborg, der har konsulenter inden for FN17-området. Virksomheden har selv indplaceret sig i midten på en ”modenhedstrappe” inden for bæredygtighed.
Kriterierne for at være i midten af modellen er, virksomheden er ”pragmatisk og godt på vej.” På dette niveau arbejder man mere pragmatisk med bæredygtighed som en tendens og en forretningsmulighed.
- Vi er i en spæd opstart, men ambitionen er, at vi i løbet af 2024 kan placere os i toppen af trappen. I dag kan vi nøjagtig beregne, hvad det koster pr centimeter at skære med en laserskærer. Men hvad er den reelle miljøbelastning af et produkt fra vores virksomhed? Om to år skal vi gerne kunne give kunden en dokumentation på, hvad CO2-aftrykket er af de bestilte ordre, lyder ambitionen fra Henrik Høgh.
Udpeg en ansvarlig
Den jyske fabrikant har et godt råd til andre virksomheder, der gerne vil i gang og være på forkant på bæredygtighed: Find ressourcerne til at ansætte/udpege en ansvarlig i virksomheden for processen. Bæredygtighed i en metalvirksomhed er ikke en udviklingsopgave, som en ejer eller direktør bare løser blandt mange andre i en travl hverdag.