-
Industri
Hidtil har en krænket medarbejder alene kunnet rejse et krav om godtgørelse mod arbejdsgiveren efter ligebehandlingsloven, hvis arbejdsgiveren ikke har overholdt sin pligt til i rimeligt omfang at sikre sine ansatte mod seksuel chikane. Med de nye lovændringer vil krænkeren også kunne dømmes til at betale.
Formålet er at sikre, at den krænkede ud over godtgørelse fra arbejdsgiver kan søge tortgodtgørelse fra en medarbejder, der har begået krænkelser. Der har tidligere ikke været tilstrækkelig fokus på, at medarbejdere også har et ansvar for seksuel chikane. Derfor tilføjes dette nu i ligebehandlingsloven. Dermed tydeliggøres det, at både arbejdsgivere og medarbejdere har et ansvar.
Den krænkede vil herefter efter ligebehandlingsloven kunne søge tortgodtgørelse i forbindelse med en klage til Ligebehandlingsnævnet eller ved domstolene.
Kultur og krænkelser
- Ingen skal udsættes for seksuel chikane eller anden chikane på deres arbejde. Det er vigtigt, at arbejdsgivere tydeligt kommunikerer det over for medarbejderne, og vi anbefaler, at man laver retningslinjer for, hvilken kultur man ønsker i sin virksomhed. Det skal forebygge alle typer af krænkelser, siger Lone Alstrup, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Det påhviler den, der mener sig udsat for seksuel chikane fra en anden medarbejder i virksomheden at godtgøre, at man har været udsat for den pågældende adfærd, og at erstatningsbetingelserne i øvrigt er opfyldt. Der vil således gælde en almindelig bevisbyrde i denne type af sager, fremgår det af bilagene til den nye lovgivning.
Grov chikane
Om en godtgørelse vil skulle tilkendes eller ej, vil skulle afgøres ved domstolene eller i Ligebehandlingsnævnet og vil bl.a. afhænge af grovheden af overtrædelsen og de nærmere omstændigheder omkring krænkelsen. Har der eksempelvis været tale om et længere forløb eller en enkeltstående hændelse.
Krænkelsen skal være egnet til at påvirke skadelidtes selv- og æresfølelse. Det vil således være den ydmygelse, man som medarbejder har været udsat for, der bestemmer, om man vil have krav på tortgodtgørelse. For at kunne opnå godtgørelse kræves det fortsat, at krænkelsen har en vis grovhed. Den endelige afgørelse heraf vil bero på en konkret vurdering af omstændighederne i det enkelte tilfælde.