-
El
-
VVS
-
Industri
Spørgsmål:
Vi har en medarbejder der gerne vil arbejde, i stedet for at holde ferie. Han spørger derfor, om han ikke bare kan få udbetalt sine feriepenge. Vi kan sagtens bruge hans arbejdskraft, men er dog i tvivl, om det er en god ide, og hvad konsekvensen vil være.
Svar
Det er et spørgsmål vi af og til bliver mødt med. Helt overordnet er der meget fornuft i, at medarbejderne også får hvilet ud og holdt deres ferie, men derudover er der også en økonomisk konsekvens for medarbejderen, hvis ferien ikke afholdes.
En medarbejder der har været ansat hele ferieåret, fra den 1. september – 31. august året efter, optjener fem ugers ferie med betaling. Ugerne skal afholdes i ferieafholdelsesperioden, som ligeledes går fra den 1. september, men til gengæld til den 31. december året efter. De fem ugers ferie kan opdeles i to grupper, henholdsvis de fire ferieuger og den femte ferieuge.
De fire uger, skal være afholdt inden ferieafholdelsesperiodens udløb, medmindre der foreligger en feriehindring. I kan altså ikke blot udbetale feriepengene til medarbejderen, uden at vedkommende har afholdt sin ferie. Det betyder også, at hvis de fire uger ikke afholdes, og der ikke har været en feriehindring, ja så mister medarbejderen både retten til ferien og feriepengene, som overføres til Arbejdsmarkedets feriefond.
I forhold til den femte ferieuge, skal arbejdsgiver, efter ferieafholdelsesperiodens udløb, automatisk udbetale denne til medarbejderen senest den 31. marts med mindre I har indgået en aftale om, at den overføres til næste ferieafholdelsesperiode. Denne kan således heller ikke udbetales nu, men først når ferieafholdelsesperioden er udløbet.
I kan derfor ikke udbetale feriepengene til medarbejderen nu, uden at vedkommende holder sin ferie. Er I i tvivl om feriereglerne, eller har brug for vejledning, er I naturligvis velkomne til at kontakt til TEKNIQ Arbejdsgiverne.