-
El
-
VVS
Krig og corona skaber rekordhøje materialepriser, som i stigende grad udfordrer branchen. TEKNIQ Arbejdsgiverne opfordrer til, at medlemmerne giver tilbud og kontrakter ekstra opmærksomhed.
Priserne på de komponenter og materialer, som TEKNIQ Arbejdsgivernes medlemmer dagligt er afhængige af, stiger i øjeblikket kraftigt. Og prisstigningerne hører ikke til i peanuts-afdelingen.
Det skyldes, at produktionen af de råstoffer, som bruges i komponentfremstillingen, er udfordret af krigen i Ukraine og nye corona-udbrud i Kina, hvor myndighederne gennemfører omfattende nedlukninger ved blot enkelte sygdomstilfælde. Det forklarer Maria Schougaard Berntsen, der er cheføkonom i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
– Flere af de lande, som producerer råstoffer til hele verden, er lammede enten af krig eller coronapandemi. Det betyder, at der kommer færre råstoffer ud på markedet, og dermed bliver der også færre færdige komponenter. Og når udbuddet er lavt, mens efterspørgslen stadig er høj, så stiger priserne, siger hun.
Danmarks Statistiks producent- og prisindeks for den samlede danske produktion er steget med godt 29 procent siden marts 2021. Det skyldes blandt andet prisstigninger på materialer, som man kan følge i det såkaldte LME-index, der angiver et vægtet gennemsnit af prisudviklingen på aluminium, zink, kobber og bly. I 2022 er indekset steget til det højeste niveau i 25 år.
Installatører udfordret
Situationen giver grå hår i hovedet hos branchens ledere, og TEKNIQ Arbejdsgiverne får mange henvendelser fra medlemsvirksomheder, som søger rådgivning om, hvordan man håndterer de stigende priser.
Maria Schougaard Berntsen konstaterer, at den enkelte virksomhed ikke har nogen mulighed for at ændre på situationen i Ukraine eller eksempelvis få åbnet corona-lukkede havne i Shanghai. Derfor handler det om at tilpasse sig situationen og tage de forholdsregler, som er mulige.
– I de her turbulente tider skal der fuld fokus på supply chain management. Det er vigtigt at have en tæt dialog med sine leverandører om leveringstider og også tage stilling til, om man vil lægge bestillinger ind tidligere, end man plejer og måske købe nogle komponenter til lager, når muligheden byder sig - selvfølgelig med en nøje afvejning af risikoen, lyder det fra cheføkonomen.
Hun anbefaler også, at virksomhederne giver sine tilbud og kontrakter ekstra opmærksomhed.
– Når priserne kan svinge med meget kort varsel, så kan det være en fordel, at man arbejder med korte frister på de tilbud, man afgiver, så al overskuddet ikke bliver ædt af prisstigninger allerede, inden tilbuddet er accepteret. Og så skal man sørge for at bruge mulighederne for at prisregulere, når det er muligt, siger Maria Schougaard Berntsen og fortsætter:
– Og hvis man sidder med en konkret sag, hvor man er i tvivl om, hvilke muligheder man har, så udnyt medlemskabet af TEKNIQ Arbejdsgiverne og få en snak med advokaterne i sekretariatet.
TEKNIQ Arbejdsgiverne holder også et webinar den 20. maj kl. 10, hvor du kan få seneste nyt om prisstigningerne, samt nogle generelle gode råd til, hvordan du skruer dine kontrakter sammen bedst muligt.
Nedenfor ses producent- og prisindekset for den samlede danske produktion for alle brancher. Indekset er steget med 29,3 procentpoint i forhold til marts 2021. (Danmarks Statistik)