-
Industri
-
El
-
VVS
Østersøen bliver et mekka for havvindmøller de kommende år, hvilket vil generere strøm til millioner af husstande. TEKNIQ Arbejdsgiverne ser store perspektiver i ny aftale.
Bornholm bliver måske ikke kun kendt som solskinsøen. Fremover vil det også være øen for havvind, og i det hele taget vil hele Østersøen blive et mekka for produktion af grøn strøm fra havvindmøller, som følge af nye politiske aftaler, hvor der lægges op til en syvdobling i produktionen af havvindmøllestrøm i Danmark.
Det er den helt rigtige vej at gå, mener TEKNIQ Arbejdsgivernes administrerende direktør Troels Blicher Danielsen, som tirsdag den 30. august gæstede morgenfladen på TV2 News for at uddybe perspektiverne og effekterne af de storstilede planer.
Her forklarede han blandt andet, hvordan satsningen på havvind vil kaste mange nye job af sig i den grønne sags tjeneste. Samtidig kræver det mange faglærte til at løfte den opgave, og direktøren kom derfor med en klar opfordring til at søge i retning af de tekniske erhvervsuddannelser, hvis man som ung er i tvivl om, hvad man skal vælge.
- Vores medlemsvirksomheder er rigtig gode til at uddanne lærlinge, og der vil samtidig være spændende og gode jobmuligheder, når man er færdiguddannet, lød det blandt andet fra Troels Blicher Danielsen.
Energikamp mod Putin
Den overordnede målsætning er at vriste Europa fri af Putins energimæssige jerngreb. Af samme årsag var Danmark tirsdag vært for et energitopmøde med deltagelse af blandt andre Ursula von der Leyen, der er formand for EU-Kommissionen, samt Finland, Polen, Letland, Estland og Litauen samt repræsentanter for Tyskland og Sverige.
Østersøen kan med sine knap 400.000 km2 være en gigantisk motor for vindenergi, der kan sikre strøm ikke alene til Danmark men også mange af de omkringliggende lande. I dag bliver der produceret omkring 2,3 GW, men der er et stort uudnyttet potentiale. Statsministeriet oplyste forud for topmødet, at der allerede er enighed om at sikre minimum 19,6 GW havvind i 2030 i Østersøen, som er omkring syv gange så meget som den nuværende produktion af havvind i hele Danmark.
For at sætte det lidt i perspektiv svarer det i runde tal til energiforbruget for 20 millioner husstande, forklarer professor fra Danmarks Tekniske Universitet, Jacob Østergaard, til dr.dk.