-
Industri
Ålsrode Smede & Maskinfabrik har tænkt energibesparelse ind i hvert led af produktionen. Næste skridt er solceller på tagene, men direktør Brian Basse tøver og efterlyser finansielle forhold som i andre brancher. TEKNIQ Arbejdsgiverne foreslår en kommende regering at forhøje fradrag til industri, der vil producere egen energi.
Energibesparelse har længe været både en mærkesag og et investeringsområde for Ålsrode Smede & Maskinfabrik. For direktør Brian Basse går interessen for klima hånd i hånd med evnen til at drive en sund forretning. Næste naturlige skridt i virksomhedens grønne rejse er at installere solceller på taget af 4.000 kvadratmeter af virksomhedens bygninger. Men et kig på de forskellige politiske tiltag, der er sat i søen for at fremme investering i grøn strøm, har fået industridirektøren til at stoppe op.
Men der bør IKKE være hverken økonomiske eller bureaukratiske forhold, der får industrivirksomhederne til at tøve med grøn omstilling, påpeger TEKNIQ Arbejdsgiverne.
- Hvis vi skal lave mere vedvarende energi – hurtigere – så kræver det, at politikerne også vil være med. De skal for det første fjerne de barrierer, der er for at virksomhederne kan etablere flere solceller, men også sikre, at man politisk understøtter området. Hvis vi hurtigere skal gøre os uafhængige af russisk gas, skal det hurtigere være rentabelt for virksomhederne at skifte fra fossile brændsler til grøn energi, siger chefkonsulent Troels Hartung fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Bedre forhold
For Brian Basse kan investeringen i Ålsrode i solceller blive afgjort af, hvad der sker politisk på området.
- Vi vil gerne investere i grøn strøm for miljøets skyld, men når strømpriserne svinger så meget, som de gør p.t. kan investeringen også være usikker. Derfor vil det være en kæmpe motivation med en politisk håndsrækning. Jeg vil ikke erklære mig som modstander af landbrugets ordning, men når man ser på, at en landmand kan få et generøst beløb per hektar for at sætte solceller op, undrer det mig, at der ikke er en støtteordning til noget så oplagt som at sætte solceller på taget af industribygninger, siger Brian Basse.
Det særlige ved industrien er, at den ofte har nogle meget store bygninger, som egner sig godt til solceller. Samtidig bruger virksomheden strømmen på stedet og i de timer, hvor solen skinner mest. 4.000 ud af 9.000 kvadratmeter tag kunne udnyttes hos Ålsrode Smede.
- Lige nu er vi ved at regne på, hvor stor en andel af vores strømforbrug det vil kunne dække. Men regnestykket bør række videre end til vores fabriks behov. Det handler også om klima, biodiversitet og om, hvad vi vil bruge danske arealer til. Solceller på tagene på industribygninger forstyrrer ikke udsigten, de skygger ikke for beplantning, og miljøgevinsten, ja den giver næsten sig selv, siger Brian Basse.
Fjern forhindringerne
TEKNIQ Arbejdsgiverne arbejder på den politiske front på løsninger som eksempelvis under Corona, hvor fradraget for grønne investeringer var over 100 procent for virksomhederne.
- Vi står i en situation, hvor vi har stor mangel på grøn energi. Det sætter sig bl.a. i elpriserne, der er mangedoblede det seneste års tid. De høje energiudgifter får betydning for virksomhedernes konkurrenceevne og kan i sidste ende være en medvirkende årsag til recession og arbejdsløshed. Udrulningen af solceller på virksomhedstage er langt den hurtigste måde både at få mere grøn energi ud på nettet og samtidig nedbringe virksomhedernes omkostninger til energi. Derfor bør man rydde alle forhindringer for virksomhederne af vejen, siger chefkonsulent Troels Hartung fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Smedefabrikkens grønne indsatser:
Ålsrode Smede & Maskinfabrik har gennemgået produktionen til mindste detalje for at blive så grønne som muligt.
- 99 procent af virksomhedens belysning kommer fra LED
- 90 procent af varmen fra udsugningen skydes tilbage i bygningen via Genvej
- Alle maskiner slukker automatisk ved tomgang for at spare strøm
- Varmen slukkes automatisk, når porte til bygninger lukkes op
- Varmen lukker uden for normal arbejdstid og i weekender
- Varmen i møderum skrues ned, når de ikke bruges og skrues automatisk op, når de er i brug
- Alle ældre motorer på anlæg er skiftet til strømbesparende modeller
- Fabrikken opvarmes med fjernvarme
Læs mere på websitet: HER
Politisk forslag
TEKNIQ Arbejdsgiverne har følgende forslag til en kommende regering:
Indfør et fradrag for investeringer i grønne løsninger til opvarmning, proces og produktion
Hvis vi hurtigere skal gøre os uafhængige af russisk gas, skal det hurtigere være rentabelt for virksomhederne at skifte fra fossile brændsler til grøn energi. Den forsyningskrise, vi har lige nu, er opstået meget pludseligt. Derfor er det også nødvendigt fra politisk hold at skabe de rigtige vilkår for virksomhedernes øgede investeringer i grønne løsninger til opvarmning, proces og produktion.
Læs mere om TEKNIQ Arbejdsgivernes tre prioriterede forslag til en grønnere og mere konkurrencedygtig industri her: