Manglen på kvalificeret arbejdskraft bliver også en af medlemsvirksomhedernes største udfordringer i 2024. Det konkluderer Troels Blicher Danielsen og Henrik Fugmann, der er henholdsvis administrerende direktør og bestyrelsesformand i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Flere prognoser forudser, at der i 2035 vil være op til 150.000 færre faglærte på arbejdsmarkedet end i dag. Det skyldes, at store årgange af ældre medarbejdere går på pension, og at alt for få unge vælger en erhvervsuddannelse.
Det er én af flere udfordringer for medlemsvirksomhederne, som TEKNIQ Arbejdsgivernes administrerende direktør Troels Blicher Danielsen og bestyrelsesformand Henrik Fugmann taler om i organisationens podcast “HØRT!”
De kommer også med bud på løsninger på de alvorlige fremskrivninger.
- Vi har behov for arbejdskraft i vores medlemsvirksomheder, og vi skal forbedre vores rekruttering fra den del af befolkningen, der ikke er mænd. Det krævede også, at vi i 2023 turde lancere en 'anderledes' kalenderkampagne - 'Tag mig ned' - for at sætte en ny dagsorden og skabe dialog på de enkelte arbejdspladser. Det handler ikke om at rekruttere kvinder for kvindernes skyld, men om at få adgang til kvalificeret arbejdskraft fra hele befolkningen, forklarer Troels Blicher Danielsen.
Flere penge, flere hænder?
En anden del af løsningen indebærer at styrke kvaliteten af faguddannelserne og gøre dem mere attraktive. Med en årlig bevilling på 900 millioner kroner frem mod 2030 er der håb. Men spørgsmålet om, hvordan pengene skal anvendes, er afgørende.
- Jeg frygter altid, at når der tilføres flere penge til den offentlige sektor, bliver de brugt på flere akademikere til at lave kampagner og overfladiske ændringer. Vi bør investere i at forbedre kvaliteten og skabe fantastiske undervisningsmiljøer, der kan tiltrække flere studerende og de bedste faglige undervisere, påpeger Henrik Fugmann.
AI en del af løsningen
I 2023 oplevede kunstig intelligens (AI) en dybere integration i hverdagen, hvilket styrkede virksomheders effektivitet og skabte innovative løsninger. Fra personlige assistenter til avancerede industrielle anvendelser demonstrerede AI sit potentiale for at forandre og optimere flere sektorer. Hos TEKNIQ Arbejdsgiverne tror man på, at kunstig intelligens vil revolutionere og effektivisere medlemmernes daglige arbejde. Og det vil også have indflydelse på problemstillingen med mangel på arbejdskraft.
- Det er ligesom overgangen fra at have en skruemaskine uden batteri til en med batteri. Så kort kan potentialet inden for kunstig intelligens beskrives. Praktisk handler det om at løse arbejdsopgaver hurtigere, bedre og mere effektivt ved at udnytte eksisterende værktøjer. AI skaber gode muligheder for vores medlemsvirksomheder, da vi er midt i en digital transformation og leverer digitale services. AI-værktøjer udgør en afgørende forudsætning, konkluderer Troels Blicher Danielsen og Henrik Fugmann, som også finder det væsentligt at fastholde ældre medarbejdere nær pensionsalderen og at udforske, hvordan vi optimalt kan drage fordel af udenlandsk arbejdskraft.
Hele podcasten kan findes på www.tekniq.dk/podcast eller der, hvor du normalt lytter til podcasts.