-
El
-
VVS
Manglen på kvalificerede medarbejdere koster i byggebranchen - især på el- og vvs-området. Brancherne er topscorerne, når det kommer til stigning i arbejdsomkostninger. Det er en udvikling, der bekymrer TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Arbejdsomkostningerne inden for el- og vvs-området stiger mere end resten af byggebranchen. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Indenfor el-arbejde har der været en stigning på udgifter til personale (arbejdsomkostninger) på 3,8 procent fra 3. kvartal i 2022 til 3. kvartal i 2023. På vvs-arbejde er udgifterne steget med 4,1 procent. Til sammenligning er arbejdsomkostningerne i byggebranchen generelt kun steget med 2,7 procent.
- Når arbejdsomkostninger stiger på el- og vvs-området, skyldes det, at der er mangel på medarbejdere ude hos virksomhederne. Det viser, at det tekniske erhvervsliv i højere grad end resten af byggebranchen er ramt af den lave ledighed. Virksomhederne er derfor tvunget til at konkurrere på lønnen eller personalegoderne, hvilket tydeligt kan ses i tallene her, siger Maria Elisabeth Kjærsgård-Jensen, økonom TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Tendensen er kommet for at blive
Tendensen ser ud til at fortsætte, hvis man ser på den demografiske udvikling:
- Store generationer gør sig i disse år klar til at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet, men de nye generationer af unge kan ikke fylde sikkerhedsskoene ud. Der er ganske enkelte ikke nok af dem, og en alt for lille andel har valgt at tage en faglært uddannelse. Det gælder ikke mindst i bygge- og anlægsbranchen, siger Maria Elisabeth Kjærsgård-Jensen.
Byggeomkostninger er en samlet betegnelse for arbejdsomkostninger og omkostninger til materiale. Her er stigningen fra 3. kvartal i 2022 til 3. kvartal i 2023 på 4,5 procent for el-arbejde og 1,3 procent for vvs-arbejde. For byggebranchen generelt stiger byggeomkostningerne med 2,2 procent. Det seneste kvartal har byggebranchen som helhed dog oplevet faldende byggeomkostninger for første gang i tre år.