-
El
-
VVS
Manglen på kvalificeret arbejdskraft i EU truer med at bremse udviklingen inden for den grønne omstilling, lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne i et debatindlæg i Berlingske.
Beregninger lavet af den grønne tænketank CONCITO m.fl. viser, at den grønne omstilling vil betyde en øget efterspørgsel efter grønne kompetencer på 50.000 personer pr. år frem mod 2030 i Danmark. Overvægten af de kompetencer, der skal bruges, vil være ufaglærte og faglærte, så der kommer til at mangle grønne hænder. Uden dem bliver det svært at nå EU’s ambition om, at 42,5 pct. af energibehovet skal dækkes af vedvarende energi i 2030 mod blot 18 pct. i 2021.
Hvis man samtidig ser på tallene for de ufaglærte og faglærte, er udviklingen klar. I denne gruppe vil antallet falde med 14,5 mio., hvilket er et fald på lidt under 10 pct. Derved kan vi fra dansk side ikke forlade os på at hente kvalificeret arbejdskraft i resten af EU. Det kan ende med en situation, hvor vi internt i Europa kommer til at konkurrere om den samme arbejdskraft. Derfor er flere europæiske lande, herunder Tyskland og Frankrig, også begyndt at se på modeller for at hente arbejdskraften udenfor Europa.
Behov for at tænke ud af boksen
Underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne, Maria Schougaard Berntsen, gjorde i den forgangne uge opmærksom på problemstillingen i en kommentar i Berlingske Tidende lavet i samarbejde med Anders Overvad, chefanalytiker i Tænketanken Europa, hvor de fremhæver, at det vil være en del af løsningen, hvis politikerne gør det nemmere for virksomhederne at hyre nye medarbejdere fra de lande, der kandiderer til optagelse i EU.
- Alle europæiske lande mangler hænder, og efterspørgslen stiger nu betragtelig i hele EU. Samtidig arbejder demografien desværre imod os, for frem mod 2030 vil der komme 5,6 mio. færre europæere i arbejdsstyrken, svarende til et fald på 2,4 pct. I dag er der alt for mange benspænd, hvis en virksomhed ønsker at hyre arbejdskraft uden for EU's grænser - også selvom det er lande, der ligner os utrolig meget og klart har sagt, de gerne vil med i fællesskabet, skriver Maria Schougaard Berntsen
Maria Schougaard Berntsen italesætter yderligere nødvendigheden af massive investeringer i faglærte uddannelser samt efteruddannelse.
- For alderen stiger ubønhørligt blandt de faglærte, og efterspørgslen er stor – og vi har simpelthen ikke råd til, at mangel på kvalificeret arbejdskraft bliver en stopklods for den grønne omstilling, udtaler hun til det landsdækkende medie.
TEKNIQ Arbejdsgiverne slår klart fast, at EU står over for en meget stor opgave, og at den opgave kun kan løses, hvis der er kvalificeret arbejdskraft nok. Derfor skal der ifølge Maria Schougaard Berntsen tænkes ud af boksen, og det indebærer muligheden for at hente arbejdskraft uden for EU's grænser.