-
El
-
VVS
Pilen peger mod en europæisk jobfest for installatørerne. I øjeblikket ser manglen på arbejdskraft dog ud til at lægge låg på festlighederne.
Du pisker rundt men må alligevel sige nej til nye opgaver, da der ikke er hænder og timer nok i døgnet til at nå det hele.
Situationen er velkendt for en del installatører i øjeblikket, og de nyeste tal fra Danmarks Statistik viser ikke tegn på, at det er på vej til at ændre sig nævneværdigt. Hver anden vvs-installatør og blikkenslager svarer ifølge juli-tallene, at manglen på arbejdskraft lægger begrænsninger på produktionen. For et år siden var det 21 procent, eller hvad der svarer til cirka hver femte virksomhed.
For elinstallatørerne er situationen en anelse bedre. Her svarer 38 procent – eller knap fire ud af 10 virksomheder – at de oplever manglen på arbejdskraft som et problem. For et år siden var det kun 15 procent, der mente det.
Stigende mangel på materialer
Manglen på materialer har samtidig vist sig som et stigende problem. Også her er udviklingen til at tage at føle på, men det er trods alt et mindre problem end manglen på arbejdskraft, viser tallene.
For et år siden oplevede blot 2-3 procent af el- og vvs-installatørerne det som et problem, men i år er det henholdsvis 12 og 19 procent, der mærker konsekvenserne af ikke at kunne få materialer nok hjem.
383.000 grønne job på spil
Løfter man blikket ud over landets grænser, så er horisonten samtidig lysegrøn af skæret fra en spirende jobfest de kommende år på markedet grønne teknologier.
En ny rapport fra organisationen EuropeOn, der taler elbranchens sag i Europa, viser, at der er potentiale til at skabe op mod 383.000 job i branchen frem mod 2030 ved at satse helhjertet på nøgleteknologier.
Det drejer sig om:
- Solcelleanlæg på tagene.
- Batterier til oplagring af den energi, solcellerne producerer.
- ladestandere til elbiler.
Men hvis den jobfest skal blive til noget i Danmark og resten af Europa, så er det helt afgørende at få flere unge ind på erhvervsuddannelserne, og derudover skal politikerne sikre de rigtige rammer til at få udbredt teknologierne, mener TEKNIQ Arbejdsgiverne.
- Der er i høj grad tale om bundne opgaver, som vi skal igennem for at sikre den grønne omstilling. Men skal potentialet forløses, er der behov for en bred politisk indsats. For det første skal man styrke udbredelsen af de grønne teknologier, der dokumentérbart er nogle af de mest effektive midler, når vi vil have størst mulige CO2-reduktioner for pengene, siger Troels Hartung, chefkonsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne i en pressemeddelelse.
Læs hele rapporten fra EuropeOn her