-
El
-
VVS
Hver fjerde folkeskoleelev, der vælger en gymnasial uddannelse, har overvejet at tage en erhvervsuddannelse, viser en ny undersøgelse. Men noget stopper dem i at tage springet.
Risikoen for mangel på faglært arbejdskraft i fremtiden har fået de danske politikere til at rette deres søgelys mod erhvervsuddannelserne. Flere unge skal vælge den vej, og de reformer, der skal sikre, at det sker, er mange.
Måske har den øgede opmærksomhed på erhvervsuddannelserne allerede virket. I hvert fald viser en ny undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut, at hver fjerde folkeskoleelev i niende klasse, der vælger en gymnasial uddannelse, rent faktisk har overvejet at tage en erhvervsuddannelse.
Mathilde Jensen, der er konsulent ved Danmarks Evalueringsinstitut, vurderer, at det er frygten for at binde sig til en bestemt retning tidligt, der får de unge til at droppe tankerne om en erhvervsuddannelse og i stedet starte på gymnasiet.
– Uddannelsessystemet opleves som komplekst, og de unge er bekymrede for at låse sig fast med en specifik erhvervsuddannelse. I stedet oplever de, at en gymnasial uddannelse holder deres muligheder åbne - både i forhold til videreuddannelse og fremtidigt erhverv. Her kan EUX være en god mellemvej for dem, der vil specialisere sig, men stadig have en bred uddannelse, pointerer hun.
EUX gav ro i maven
– Jeg var i tvivl om mine boglige færdigheder, så derfor tog jeg en EUX i stedet for at afprøve gymnasiet og så springe fra. Det var en fremtidssikring at have en elektrikeruddannelse i baghånden, siger han.
Det viste sig, at han var ret god til det boglige. I dag tager han en diplomingeniør i Elektrisk Energiteknologi på Syddansk Universitet, hvor EUX-elektrikeruddannelsen har været en klar force:
– Sammenlignet med mine medstuderende har jeg en stærkere baggrundsviden, fordi jeg har set de forskellige komponenter i virkeligheden. Derudover har jeg fået erhvervserfaring, hvilket vil hjælpe mig i fremtiden.
Flere unge erhvervsuddannede, tak
– Gymnasiet opfattes på trods af flere indsatser som det sikre valg. Det er ærgerligt, men heller ikke så underligt i betragtning af, at de i årevis er blevet tudet ørerne fulde af, at har man muligheden, ja så skal man vælge gymnasiet.
Samtidig pointerer hun, at EUX efter hendes opfattelse ikke er den bedste løsning for unge tvivlere. Det er en fremragende uddannelse, men også Danmarks sværeste erhvervsuddannelse, hvor man både tager en elektrikeruddannelse og en gymnasial uddannelse, siger Tina Voldby:
– Den er super til dem, der har en ambition om at læse videre. Men vi har et massivt behov for, at også de dygtige unge vælger en erhvervsuddannelse og bliver dygtige faglærte.
Af forskellige indsatser de seneste år nævner hun, at man har brandet erhvervsuddannelserne, styrket dem fagligt og sikret bedre overgang mellem folkeskole og erhvervsskolerne – og det virker.
– Det kan lykkes. Både elektrikeruddannelsen og vvs-energiuddannelsen er eksempler på uddannelser, hvor de unge strømmer til, og hvor vi de seneste fem år har slået rekord på rekord i indgåede uddannelsesaftaler. Men der skal findes løsninger, der er skræddersyet den enkelte branche og uddannelse, slår Tina Voldby fast.