-
El
-
VVS
Der bliver fortsat aflyst eller udskudt mange byggeprojekter i Danmark, viser nye tal fra ”Bygherrebarometeret”, som Bygherreforeningen står bag. Energibyggeriet er dog i vækst.
I årets første kvartal blev 30 procent af alle planlagte byggeprojekter udskudt eller sat i bero, hvilket er et markant højere antal end de foregående to år. Her var det blot 16 procent af projekterne, som var blevet udskudt på nuværende tidspunkt. Det viser nye tal fra Bygherrebarometeret, som Bygherreforeningen udgiver i samarbejde med Byggefakta.
Årsagen er blandt andet den usikkerhed, der har præget byggeriet de seneste år, lyder det fra Jesper Malm, der er områdechef i Bygherreforeningen.
– Vi kommer fra et vanskeligt 2022 med stor usikkerhed, hvor mange bygherrer også udskød deres byggeprojekter, fordi byggepriserne steg kraftigt som følge af stigende materialepriser og energipriser. Selvom meget tyder på, at usikkerheden er faldet en smule, så har mange stadig svært ved at få enderne til at mødes, siger Jesper Malm.
Han suppleres af kommunikations- og marketingchef Mette Linneboe Petersen fra Byggefakta, som har leveret data til årets Bygherrebarometer:
– Der er altid færre projekter, som realiseres, end der er planlagt. Men byggeaktiviteterne efter første kvartal i 2023 ser ud til at dale en del mere, end vi ellers ser. Byggeaktiviteten for hele 2023 forventes at ligge på omkring 100 milliarder kroner, hvilket er en del lavere end de foregående to år. Vi er tilbage til niveauet i 2019 og 2020, som trods alt er et fornuftigt niveau, konstaterer hun.
Energibyggeri boomer
Der er dog også dele af årets Bygherrebarometer, som er positiv læsning. Barometeret viser en rekordhøj pipeline på energiområdet. Der er blandt andet en række store biogasanlæg, varmepumpeanlæg og solcelleparker i pipelinen.
Maria Schougaard Berntsen, der er underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne, understreger, at installationsvirksomhederne lynhurtigt tilpasser sig udviklingen.
– Den grønne omstilling er en bunden opgave, som vi alle skal tage ansvar for. Derfor er det glædeligt, at opgaverne på energiområdet er i vækst. Her kan installatørernes dybe viden og rådgivning virkelig komme i spil. Men det er selvfølgelig også vigtigt, at de installatører som i dag er specialiseret inden for opgaver forbundet med fossile brændsler, sørger for at tilpasse forretningen. Det er mange af vores medlemsvirksomheder allerede godt i gang med, for her kan man se frem til høj efterspørgsel de kommende år, siger hun.
Samlet er energi- og forsyningsområdet vokset med 10 milliarder kroner, hvilket er en vækst på 200 procent siden sidste år.
-
Hovedkonklusioner fra Bygherrebarometeret 2023 efter Q1
- 30 pct. af alle byggeprojekter ser ud til ikke at blive til noget i 2023. Det er et meget højt tal på nuværende tidspunkt af året. I 2020-2022 så kun 16 pct. af byggeprojekterne ud til at skulle udskydes efter første kvartal. 45 pct. af bygherrerne siger, at de vil aflyse projekter det kommende år. Det er flere end i efteråret, hvor der til gengæld var stor usikkerhed. Mange vidste ikke, om de ville gennemføre eller udskyde projekter. Bygherrerne er dermed blevet mere afklarede om, hvorvidt de vil aflyse eller udskyde projekter de kommende 12 måneder.
- Det er særligt boligprojekter i København og Midtjylland (Århusområdet), som udskydes.
- Der er voldsom vækst i energibyggeri. Området vokser med 200 pct. i forhold til niveauet for et år siden.
- De fleste bygherrer har en bæredygtighedsstrategi (69 pct.). 29 pct. har ikke.
- Budgetoverskridelser er fortsat en stor udfordring for landets bygherrer. Det gælder også finansiering og prisstigninger.
Fakta om Bygherrebarometeret
Bygherrebarometeret indeholder bygge- og anlægsprojekter typisk af professionelle og institutionelle bygherreorganisationer med en projektsum på over 40 mio. kroner, der er planlagt til at gå i gang inden for de kommende 12 måneder. Disse projekter er suppleret med en spørgeskemaundersøgelse blandt landets professionelle bygherrer. Bygherrebarometeret udgives i samarbejde mellem Bygherreforeningen og Byggefakta.