-
El
-
VVS
-
Industri
-
Beslagsmede
I 2025 bliver de nye overenskomster en af de vigtigste opgaver. Mere fleksibilitet er et af målene, konkluderer formanden og direktøren i TEKNIQ efter flere medlemsmøder, webinarer og møder med forbundene.
- Det er utrolig vigtigt at forstå, at vores overenskomster er en meget vigtig ramme for det at drive virksomhed i det tekniske erhvervsliv, og en vigtig ramme for vores medarbejdere. Det er derfor, at gode overenskomster betyder utroligt meget for det daglige arbejde. Ikke i forhold til eksempelvis brugen af kunstig intelligens eller produktudvikling, men i forhold til de helt almindelige ramme vilkår for at drive virksomhed.
Sådan lyder den overordnede indflyvning fra TEKNIQ's formand Henrik Fugmann til de overenskomster, som organisationen skal forhandle på plads i foråret 2025.
Røde og grønne linjer
Hvordan forbereder organisationen og bestyrelsen sig på sådan en stor opgave som en overenskomstforhandling? Det sætter direktør for TEKNIQ Troels Blicher Danielsen ord på.
- Det handler bl.a. om, at vi læser en masse relevante papirer, samtidig med, at vi holder en lang række møder med parterne i forhandlingerne. Men når man skal forhandle, så handler det i høj grad også om at have en god kemi. Det handler om at kende hinandens røde og grønne linjer, og det synes jeg, at vi er nået langt med i forberedelserne i 2024. Derudover har vi i TEKNIQ bl.a. også et mål om at tilføre mere fleksibilitet til overenskomsterne, og vi er fortrøstningsfulde, selvom vi erkender, at det er en vigtig og krævende opgave, der ligger foran os.
Henrik Fugmann er en erfaren herre i spillet ved forhandlingsbordet, der ofte kan trække ud til langt ud på natten.
- Jeg tror ikke, at der er nogle overenskomstforhandlinger, der er nemme. Vi lever i en usikker verden, og spørgsmålet er, hvordan økonomien og rammerne skal leve op til forventningerne hos fagbevægelsens medlemmer og hos arbejdsgiverorganisationernes medlemmer. Det er jo den ene del. Den anden del handler om de steder, hvor der i forhandlingerne åbner sig muligheder for at udvikle en branche, såfremt begge sider er indstillet på det. Jeg håber, at disse forhandlinger vil føre os til at etablere nye rammer sammen, så det tekniske erhvervsliv er bedre rustet til de kommende år, siger TEKNIQ's formand.
Forslag fra medlemmerne
Medlemsvirksomhederne bliver der lyttet til på mange måder op til en overenskomstforhandling – både til direkte OK25-møder og webinarer.
- Vi har haft fysiske møder her i Glostrup, Aarhus og Odense arrangeret af lokalforeningerne. Derudover har vi afholdt webinarer, hvor vi har fået input fra medlemsvirksomhederne til OK25. Og så har vi vores overenskomstudvalg, som er valgt af bestyrelsen til at sidde på de forskellige overenskomstområder. Det er dem, der repræsenterer medlemskredsen i forhandlingerne, siger Troels Blicher Danielsen og fortsætter:
- Det er de mange medlemmer af overenskomstudvalgene, der er tættest på driften ude i virksomhederne Og det er dem, som vi også har den fortrolige dialog med. Her kan vi drøfte konkrete spørgsmål, som f.eks., hvad det vil betyde på lang sigt, hvis vi vælger en bestemt retning - eller hvad konsekvenserne vil være for forretningens drift. På den måde sikrer vi, at vi har folk med ved bordet, som virkelig forstår at drive en virksomhed. Det er afgørende.
Samspillet
Men overenskomster kan ikke indgås uden samspil med de andre store organisationer på arbejdsgiversiden.
- Vi fører også dialog med vores medparter i Dansk Industri, Dansk Erhverv, og Dansk Arbejdsgiverforening. Det er ikke kun fagbevægelsen, vi drøfter med. Vi drøfter også de store linjer med andre organisationer. Selvom nogle måske synes, at denne overenskomstforhandling ser nem ud, er det vigtigt at huske, at der er flere overenskomstområder end blot vores egne, siger TEKNIQ-direktøren.